in

Woede over dood drachtige pony: ‘Ze is in blinde paniek gaan rennen en heeft haar eigen poot geamputeerd’

De familie Damhuis in Tilligte is ‘woedend en verdrietig.’ Vrijdagavond vond Gerard Damhuis een pony met afgerukte poot in het weiland bij zijn boerderij.

Het paardje was in paniek geraakt nadat er een stukje verderop door bruiloftsgangers bij café Haamberg vuurwerk was afgestoken.

Voor de dierenarts restte er zaterdagochtend niets anders dan de drachtige pony te laten inslapen. „En dat allemaal door onbenulligheid met vuurwerk”, zegt Gerard Damhuis (66).

„Ik heb er niet van geslapen. Zie steeds weer die afgerukte poot rechtop in het zand staan. Dat beeld krijg ik niet uit mijn hoofd. Mijn broer en zus zijn er ook helemaal ziek van.”

Lees ook  Hond met 60 km/u achter auto aangesleept in Soest

Op dierendag notabene, toont Damhuis aan de fotograaf de afgerukte poot. Want de verminkte pony is op advies van de politie in verband met het verzamelen van bewijs nog niet geruimd.

Eigen poot geamputeerd
Het weiland aan de Ootmarsumsestraat is omheind met lint waar stroom op staat. Door het afsteken van het vuurwerk zijn die negen pony’s die in het weiland stonden in paniek geraakt en gaan rennen.

„Ze hebben de afrastering omver gelopen”, zegt Damhuis. „Het lint heeft zich daarbij om de poot van één van pony’s gewonden.

Zij is toen in blinde paniek weer gaan rennen en heeft haar eigen poot als het ware geamputeerd.”

Lees ook  Bizarre rechtszaak: Rotterdammer (32) zou zeven katten gruwelijk hebben gemarteld

Nog geen aangifte gedaan
De broers Gerard en Alfons Damhuis hadden zaterdag contact met de politie. „We hebben gezegd dat we tot zondagavond negen uur zouden wachten met aangifte, omdat we de daders de kans wilden geven zich te melden.”

De dader(s) meldde zich nog niet, wel belde er iemand die tot de vriendengroep behoort van waaruit het vuurwerk werd afgestoken.

Damhuis: „Er komt hier vanavond bij ons thuis een afvaardiging van die jongens voor een gesprek. Van het resultaat daarvan laten we afhangen of we alsnog aangifte gaan doen.”

Video: Donny Roelvink weg bij vriendin voor Yolanthe? “Beelden zeggen genoeg!”

Hartverwarmende foto van brandweer die gered meisje boek voorleest