in

Vrouw in bijstand die boodschappen van moeder kreeg moet toch nog 2835 euro terugbetalen

Een inwoner van Wijdemeren (Noord-Holland) hoeft een terugvordering van ruim 7000 euro voor het aannemen van boodschappen van haar moeder terwijl ze in de bijstand zat, maar gedeeltelijk te betalen. De rechter heeft in hoger beroep de vordering vanochtend verlaagd naar 2835 euro.

De gemeente Wijdemeren vorderde ruim 7000 euro aan bijstand terug van een inwoner omdat zij wekelijks boodschappen ontving van haar moeder. De vrouw schond volgens de gemeente de inlichtingenplicht door dit niet te melden. De waarde van de boodschappen werd daarom in mindering gebracht op de bijstandsnorm.

Volgens de rechter had de vrouw inderdaad moeten melden dat zij structureel boodschappen ontving. Het was dan ook terecht dat de gemeente haar bijstand verlaagde. Maar Wijdemeren leverde niet genoeg bewijs voor het terugvorderen van het bedrag van ruim 7000 euro, zegt de rechter. De gemeente ging uit van drie jaren van te veel ontvangen bijstand, maar kan die periode niet hard maken. De vrouw moet nu één jaar aan te veel ontvangen bijstand terugbetalen. Daarom verlaagt de rechter de terugvordering naar 2835 euro.

,,Mijn cliënt is opgelucht”, laat advocaat Melike Pinarci Cinar weten. ,,Na drie jaar van strijden kan zij de zaak nu achter zich laten en verder met haar leven. De afgelopen jaren heeft ze veel stress en frustratie gehad door deze zaak. Ze is erg blij met de uitspraak.”

Lees ook  Vader opgehaalde Afghanen gedood door Taliban

De rechter oordeelde ook dat Wijdemeren een schadevergoeding van 200 euro aan de vrouw moet betalen vanwege een onrechtmatig huisbezoek waarbij de gemeente de woonsituatie van de vrouw wilde controleren. De rechter vond dat daar geen geldige reden voor was. Daarnaast moet de gemeente de proceskosten van de vrouw vergoeden.

Wethouder Van Rijn laat op de website van de gemeente Wijdemeren weten zich te kunnen vinden in de uitspraak: ,,Het is goed dat we de zaak nu kunnen afsluiten. Het is voor alle partijen een zaak met veel impact. De uitspraak is heel helder, waardoor wij ons allemaal kunnen richten op de toekomst”.

Veel kritiek
De terugvordering van het bijstandsgeld heeft tot veel kritiek en media-aandacht geleid. Toch bleef de gemeente Wijdemeren bij het standpunt dat de terugvordering terecht was. Eerder dit jaar liet Wijdemeren een persverklaring uitgaan waarin te lezen was dat het bijstandsgeld werd besteed aan een auto en motor, beide uit het ‘duurdere segment’. Daardoor zou het geld niet gebruikt zijn waarvoor het bedoeld was: ‘kosten voor eerste levensonderhoud.’

Lees ook  Man (20) doodgeschoten na beroving bij geldautomaat

Advocaat Cinar bestrijdt dat argument. Haar cliënt heeft de voertuigen volgens haar netjes opgegeven op het moment dat ze een bijstandsuitkering aanvroeg. Bovendien zijn de twee voertuigen samen niet meer waard dan 4000 euro. Cinar: ,,Een bijstandsgerechtigde mag 6000 euro aan eigen vermogen hebben.”

Bovendien, zo zegt de advocaat, heeft de gemeente dit argument nooit bij een gerechtsinstelling naar voren gebracht. ,,Die voertuigen worden in geen enkel processtuk genoemd. Naar mijn mening was dit een tactiek van de gemeente Wijdemeren om de publieke opinie te beïnvloeden. Dat vindt mijn cliënt nog wel het ergste: dat haar gemeente opzettelijk heeft geprobeerd een van haar inwoners in een kwaad daglicht te stellen.”

De zaak leidde ook tot veel verontwaardigde reacties in de politiek. De Tweede Kamer steunde in februari een voorstel van verschillende partijen dat mensen in de bijstand jaarlijks tot 1200 euro aan giften mogen ontvangen zonder gekort te worden op hun uitkering.

Jonge vrouw die rennende verdachte tegenhoudt overladen met lof: ‘Niet iedere held draagt een cape’

Man schiet met luchtdrukgeweer op blaffende hond van buurvrouw