in

Vrouw (34) en meisje (16) gedood bij schietpartij zorgboerderij Alblasserdam

Bij een schietpartij op een zorgboerderij in Alblasserdam (Zuid-Holland) zijn vanochtend een 16-jarig Dordts meisje en 34-jarige Alblasserdamse vrouw doodgeschoten.

Twee anderen raakten zwaargewond. De inmiddels opgepakte verdachte is de 38-jarige John S. uit Oud-Alblas. De man staat bij de politie al jaren bekend als ‘verward en overlastgevend’.

Een jongen (12) uit Hendrik-Ido-Ambacht en een vrouw (20) uit Alblasserdam raakten zwaargewond, zij zijn met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Er is ook iemand lichtgewond geraakt. Het terrein rond de boerderij is afgezet en ook de toegangsweg naar de boerderij is dicht, forensische opsporing is aanwezig.

Na de schietpartij kwamen twee traumahelikopters, meerdere ambulances en andere hulpdiensten ter plekke. Het onderzoek naar de dodelijke schietpartij is in volle gang.

‘Inwoners zijn bang’
,,Er zijn behoorlijk wat mensen neergeschoten, zo heb ik begrepen. Het is een heftige dag voor Alblasserdam.

Vanochtend een dodelijk ongeluk, en nu komt dit er nog eens bovenop. Normaal gebeurt er nooit iets hier, dus veel inwoners zijn heel bang.

Die maken zoiets nooit mee”, vertelt een omwonende. Direct betrokkenen kunnen terecht in cultureel centrum Landvast om te praten over de heftige gebeurtenis.

Lees ook  Lars vond lichaam van Esmee (14) tegen boom: 'Ik zag meteen: ze leeft niet meer'

Voor buitenstaanders die hun hart willen luchten, staan de deuren van Ichthuskerk aan het Scheldeplein open.

Dominee Michel van Heijningen: ,,Vanochtend hielden we nog een gebedsdienst voor een van de vrouwen die ernstig gewond raakte bij een botsing in Alblasserdam.

Je zou denken dat dit in Alblasserdam niet gebeurt. We leven enorm mee. De kerk is open voor mensen die de behoefte voelen om over de gebeurtenissen te praten.” Inmiddels is bekend dat de zwaar gewonde vrouw ook is overleden.

”Je zou denken dat dit in Alblasser­dam niet gebeurt. We leven enorm mee”
– Dominee Michel van Heijningen

Geëmotioneerde ouders 
Ouders staan geëmotioneerd te wachten tot ze hun kinderen in de armen kunnen sluiten. Volgens omwonenden is de eigenares van de woonboerderij op vakantie.

Inmiddels hebben de eerste cliënten de zorgboerderij verlaten en zijn ze herenigd met hun ouders. Bij het hek vallen de meesten elkaar huilend in de armen.

Vader Ad Donk staat te wachten tot zijn zoon Ernst (29) naar buiten komt. Hij is opgelucht dat zijn zoon, die het syndroom van Down heeft, de schietpartij heeft overleefd.

,,Ik ben blij dat Ernst oké is. Maar dit gaat nog wel een staartje krijgen. Ernst is een gevoelige jongen.”

Lees ook  Koning Winter laat zich ruiken - Enorm koud weer op komst!

Donk vertelt dat zijn zoon nu zo’n zes jaar naar de dagbesteding in de Alblasserdamse zorgboerderij gaat. Ernst verzorgt er dieren en kan er paardrijden.

,,Dagelijks zijn er zo’n tien tot vijftien jongeren aanwezig bij de dagbesteding. Het personeel probeert de aanwezigen zo goed mogelijk te kalmeren.’’

Serene rust
De zorgboerderij waar het incident plaats zou hebben gevonden heet Tro Tardi en is in 2007 opgericht.

De boerderij richt zich op dagbesteding voor zowel kinderen als volwassenen. Dat kunnen mensen zijn met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, autisme of alzheimer.

Daarnaast biedt de zorgboerderij plaats aan jongeren en volwassenen die ‘de draad in hun leven weer op moeten pakken’, bijvoorbeeld als onderdeel van een re-integratietraject.

Op de boerderij worden koeien, kalveren, pony’s en paarden gehouden. Ook zijn er verschillende huisdieren zoals honden en katten.

Het drama dat zich vrijdag heeft afgespeeld staat in schril contrast met de serene rust die er normaal heerst bij Tro Tardi. Vanaf de zorgboerderij kijkt je namelijk uit over de wereldberoemde molens van Kinderdijk.

‘Bewijs gevonden in bus van verdachte verdwijning McCann’

Haar van vrouw (22) in brand gestoken in Tilburg