in

Vrijwilligers rapen bijna 60.000 sigarettenpeuken op van Nederlandse stranden

Vrijwilligers hebben in iets meer dan twee weken bijna 60.000 sigarettenpeuken van de stranden gehaald. Sinds 1 augustus verzamelden 2.873 vrijwilligers 4.641 kilo afval, waaronder dus veel peukjes. De meeste peuken (8.039) werden gevonden op het strand van Zandvoort. “Maar ook in Noordwijk (6.666) en Scheveningen (6.152) leek het strand wel een asbak”, meldt Ewout van Galen van Stichting De Noordzee.

Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour werd speciaal gelet op sigarettenpeuken. De filters bestaan voor een groot deel uit plastic en zijn schadelijk voor de natuur. “Niet veel mensen weten dat er plastic en giftige stoffen zoals arseen en pesticiden in de filter van een sigaret zitten”, aldus Van Galen. “Peuken die op het strand worden achtergelaten dragen bij aan de plasticsoep en dieren kunnen ze aanzien voor voedsel. Eén peuk kan bovendien wel acht liter water vervuilen. Voor een schone en gezonde Noordzee zijn dus peukenvrije stranden nodig. Het strand is namelijk geen asbak.” schrijft HLN.

Lees ook  Inbreker woonboot aan Hoge der A in Groningen op heterdaad betrapt: eigenaar trekt hem door de ruit naar buiten

Op de stranden werd ook veel oude verpakking uit plastic gevonden. Uitschieters waren chipszakken uit 1990 en 1994, een margarineverpakking uit de jaren zeventig en een Griekse gistverpakking uit 1992. Het maakt volgens Van Galen duidelijk dat plastic niet vergaat en een hardnekkig probleem is.

Vispluis
Er werd wel aanzienlijk minder afval van de stranden gehaald dan in 2019, toen werd bijna 11.000 kilo geruimd. Van Galen ziet dat er veel klein spul is opgeraapt: peuken, vispluis en plastic korrels. “En juist de kleine stukjes plastic die weinig wegen, zijn heel schadelijk voor het zeeleven. Dieren kunnen stukjes plastic, paraffine, plastic korrels of peuken opeten of ze raken verstrikt in visnetten of ballonlinten. Het afvalprobleem is nog steeds groot.”

Lees ook  Vrouw (27) in levensgevaar na aanrijding met vrachtwagen, kindje uit wrak bevrijd door omstanders

Stichting De Noordzee organiseerde de schoonmaakactie voor de achtste keer. Vanwege corona gingen vrijwilligers dit keer niet in een grote groep het strand op.

Monique Westenberg deelt verschrikkelijk bericht

Man zwaargewond na inslaan ruit van woning ex in Heesch