in

Vrienden Bram (18) en Robbin (19) maken reis van hun leven, tot noodlot toeslaat

Bram (18) uit ‘t Harde geniet volop van zijn reis door Peru als het noodlot toeslaat. Samen met zes anderen – waaronder zijn maatje Robbin (19) uit Nunspeet – stort het vliegtuigje waarin hij reist neer. Niemand overleeft de crash. ,,Ik troost me met de gedachte dat hij gelukkig was op deze reis.”

De deurbel gaat. Het is vrijdagnacht en twee politieagenten staan voor hun woning in het Veluwse dorp ‘t Harde.

De agenten kijken bedrukt en brengen het nieuws waar Thijs van ‘t Hul (48) en zijn vrouw Alinda (50) al uren voor vrezen.

De naam van hun zoon Bram staat op de passagierslijst van de Cessna 207 die vrijdag in Peru is neergestort.

Als ze een dag eerder op een nieuwssite lezen over een vliegtuigcrash waarbij zeven mensen om het leven komen, waaronder drie Nederlanders, zijn ze direct ongerust.

Hun zoon Bram reist door Peru en is bovendien in de regio van het ongeluk. Ze proberen rustig te blijven.

Er zijn daar veel Nederlanders, het hoeft niet om Bram te gaan. Maar als ze geen contact krijgen, groeit hun bezorgdheid.

,,Het is volstrekt onwerkelijk wat we nu meemaken”, vertelt vader Van ‘t Hul. ,,Ik heb de beelden gezien.

Het vliegtuig is neergestort en er was een explosie. Ik heb geen enkele hoop dat Bram nog in leven is.”

Bram belt met zijn broer
De avond voor het noodlot toeslaat, belt Bram uitgebreid met zijn broer Michiel en vertelt dat hij de volgende dag een toeristische rondvlucht gaat maken.

Hij heeft er zin in, laat hij zijn broer weten. Een dag na het ongeluk kunnen zijn ouders amper bevatten wat er is gebeurd.

,,Zijn lichaam is nog niet geïdentificeerd, maar we moeten realistisch zijn”, zegt Van ‘t Hul. ,,Brams naam staat op de passagierslijst, we krijgen geen contact met hem. Als hij nog in leven is, hadden we allang iets van hem gehoord.”

”We waren trots op hem en uiteraard maakten we ons soms ook zorgen. Hij zat immers aan de andere kant van de wereld.”
– Thijs van ’t Hul, vader van Bram

Lees ook  Man rijdt hond dood op trottoir, kinderen springen op tijd opzij

Begin december gaat Bram op reis. Samen met zijn maatje Robbin van de Streek (19) uit Nunspeet vertrekt hij naar Midden- en Zuid-Amerika.

Rondreizen door Nicaragua, Costa Rica en Peru. Mooie ervaringen verzamelen, plezier maken, nieuwe mensen ontmoeten.

Beide vrienden zaten bij elkaar in de klas op het Nuborgh College in Elburg. Zes maanden eerder hebben ze hun VWO-diploma gehaald. In dit tussenjaar hopen ze erachter te komen welk vervolg ze aan hun leven gaan geven.

Geld verdienen als stratenmaker
Aanvankelijk zouden ze gaan backpacken in Nieuw-Zeeland, maar vanwege een strenge lockdown gaat die reis niet door.

,,Dat was een enorme teleurstelling”, zegt Van ‘t Hul. ,,Hij nam een tijdelijk baantje als stratenmaker. Iedere ochtend om 5 uur ging de wekker en stond hij naast zijn bed.

Hij heeft er nooit over gemopperd, want het doel was duidelijk: geld verdienen voor zijn reis. Daar had hij gruwelijk veel zin in.”

Samen trekken Bram en Robbin door verschillende landen. Ze logeren in hostels, maken nieuwe vrienden en ondernemen activiteiten.

Boarden vanaf een vulkaan, raften op een ruige rivier, van een tokkelbaan glijden midden in het oerwoud.

Op Instagram houdt Bram een blog bij over zijn reis. De levenslust, de vreugde en het avontuur spatten van de vele foto’s en video’s die hij post.

,,Via beeldbellen en Whatsapp hielden we contact”, vertelt Van ‘t Hul. ,,Soms spraken we hem een paar dagen niet en volgden we zijn belevenissen via Instagram.

We waren trots op hem en uiteraard maakten we ons soms ook zorgen. Hij zat immers aan de andere kant van de wereld.

Maar Bram was verantwoordelijk, niet iemand die in zeven sloten tegelijk loopt. We vertrouwden erop dat het goed zou gaan.”

Sociaal, behulpzaam, lief
Een heel sociale jongen, zo typeert zijn vader hem. Behulpzaam, oprecht, lief. Bram had veel vrienden, kreeg energie van mensen om zich heen.

Iedereen was gek met Bram en Bram was gek met iedereen. Het geloof hielp hem daarbij. Als lid van christelijke jongerenvereniging Eljada uit Nunspeet zocht hij zijn geloofsgenoten actief op. ,,Daar heeft zijn geloof vorm en inhoud gekregen. Het heeft hem in positieve zin gevormd.”

Lees ook  Rebecca (35): ’Ik bestel elke dag eten en heb zelfs het fornuis laten verwijderen’

”Het idee dat zijn lichaam ergens aan de andere kant van de wereld in een stuk woestijn ligt, is voor ons op dit moment niet te bevatten.”
– Thijs van ’t Hul, vader van Bram

Muziek was zijn grote passie. Hij had talent, speelde als lid van muziekvereniging Concordia uit Oldebroek in zowel het jeugdorkest als in het A-orkest.

Ruim twee jaar terug werd Bram voor het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest geselecteerd, de crème de la crème voor jeugdige muzikanten.

De bugel was zijn instrument, daaraan was hij verknocht. ,,Toen hij de bugel op zijn veertiende voor het eerst aan zijn mond zette, was het liefde op het eerste gezicht”, herinnert Van ‘t Hul zich als de dag van gisteren.

Rondreis liep op zijn einde
Bram en Robbin waren bezig aan de laatste weken van hun reis. Eind februari zouden ze terugkeren naar Nederland.

Eerst nog een paar mooie avonturen beleven, zoals een bezoek aan Incastad Machu Picchu. Het mocht niet zo zijn.

,,Een tijdje terug spraken we Bram via beeldbellen. Nu het einde van zijn reis naderde, vroeg Alinda hem om heelhuids weer thuis te komen.

‘Natuurlijk mam’, antwoordde hij. ‘Op 25 februari zien jullie me weer op Schiphol.’ En grappend zei hij erachteraan: ‘Maar mocht het tóch nog misgaan, dan heb ik er vrede mee.

Mooier dan dit wordt het niet’. Natuurlijk zag hij dit ongeluk niet aankomen, maar we troosten ons met de gedachte dat hij gelukkig was op deze reis.”

Hoe het nu verder moet? Van ‘t Hul en zijn vrouw Alinda hebben geen idee. Ze vinden houvast bij elkaar en bij hun drie jongens, Michiel, Tim en Hidde.

Officieel is het lichaam van Bram nog niet geïdentificeerd, maar hoop hebben ze niet meer. ,,Bram verliezen is onwerkelijk.

Het doet fysiek vreselijk veel pijn. Het idee dat zijn lichaam ergens aan de andere kant van de wereld in een stuk woestijn ligt, is voor ons op dit moment niet te bevatten.”

Jongens die veel junkfood eten hebben op volwassen leeftijd een kleiner geslachtsdeel

Lil’ Kleine wil kosten uitvaart van overleden Rayan (5) betalen