in

Voordeur ex-minister Ferd Grapperhaus beklad: ‘Pedo, nazi’

De voordeur van de Amsterdamse woning van oud-minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, is deze week beklad.

Het is na Sigrid Kaag en Hugo de Jonge de derde bewindspersoon die thuis wordt belaagd.

Op sociale media circuleren beelden van de bekladde voordeur in stadsdeel Centrum.

Volgens een woordvoerder van de politie is er in Amsterdam inderdaad een melding binnengekomen over een bekladde voordeur, al wil de politie geen uitspraken doen over de identiteit van de bewoners.

Vaststaat dat de betreffende woning eigendom is van oud-minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie).

Buurtbewoners zijn donderdag door de politie gevraagd om recente camerabeelden te delen, in een poging om na te gaan of de daders in beeld zijn gebracht. Wie er achter de bekladding zit, is vooralsnog onbekend.


Beveiliging
De bekladding – met de woorden ‘pedo’ en ‘nazi’ – komt op een moment dat oud-collega’s van Grapperhaus streng beveiligd worden na vergelijkbare incidenten.

Lees ook  De 23-jarige vriendin van Thierry Baudet laat zien wat ze in huis heeft

Anti-coronademonstranten stonden al voor de deur van de Rotterdamse woning van minister Hugo de Jonge, en vorige week stond een Amsterdamse man met een brandende fakkel te zwaaien toen hij aanklopte bij minister Sigrid Kaag in Den Haag.

Die man, Max van den Berg, staat komende woensdag voor de rechter. Ook de vrouw die de actie filmde, Eline van ’t N. moet die dag voorkomen. Ze zitten allebei vast.

Diverse adresgegevens van bewindspersonen circuleren in een bestand op sociale media. Maar het fenomeen is niet nieuw, ook bij de ambtswoning van de Amsterdamse burgemeesters aan de Herengracht bellen met enige regelmaat burgers aan die verhaal willen halen.

Lees ook  Dochter (22) van ex-werkneemster Marco Borsato doet aangifte van seksueel mis bruik tegen zanger

Complot
De acties zijn gericht tegen politici die betrokken zijn bij het coronabeleid (De Jonge), maar worden ook gevoed door verschillende complottheorieën.

Zo riep Van den B. voor het huis van Kaag ‘Liefde, vrijheid, geen World Economic Forum’, waarmee hij verwees naar een door complotdenkers gevreesd plan van het WEF voor een ‘Great Reset’.

Het woord ‘pedo’ verwijst waarschijnlijk naar een complottheorie waarin een Nederlandse elite verantwoordelijk zou zijn voor het ritueel mis bruik van kinderen.

Die theorie leidde onder meer tot bedreigingen aan het adres van RIVM-baas Jaap van Dissel. Daarvoor zijn de afgelopen maanden al meerdere mensen veroordeeld.

Bewoners Davisstraat durven niet naar toilet door rat die naar boven komt

Nieuw-Zeelander loopt drie dagen rond met kakkerlak in oor: ‘Werd er misselijk van’