in

Voor tien euro heb je zo een geel boekje, ook zonder vaccinatie

Het blijkt voor niet-gevaccineerden kinderlijk eenvoudig om op bepaalde plekken in Nederland tóch aan een vaccinatieboek te komen. Mensen die al twee prikken hebben gehad, kunnen het ‘gele boekje’ zonder controle laten stempelen, ontdekte AD-verslaggever Ilah Rubio. Vervolgens kun je de naam van een ander, die niet gevaccineerd is, op dat boekje zetten. En dat kun je meerdere keren herhalen.

Hoewel het ‘gele boekje’ (10 euro, bij elke boekhandel te koop) geen officieel reisbewijs is, ziet de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) het wel als internationaal bewijs van inenting. Sinds 7 juni zet de GGD in Nederland er standaard een stempel van het coronavaccin in, als bewijs dat je je vaccinatie gehad hebt. Landen als Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje, accepteren het gele boekje voorlopig ook als vaccinatiebewijs. Toch blijkt het erg makkelijk om hiermee te sjoemelen.

Vergeten

Bij het ADO-stadion, een van de grote vaccinatielocaties van GGD Haaglanden, staat buiten een lange rij voor de twee loketten waar gevaccineerde een stempel kunnen halen voor hun vaccinatieboekje. Het stempelen gaat in een razendsnel tempo. Eenmaal aan de beurt -ik heb het gele boekje nodig voor mijn vakantie naar het buitenland- leg ik uit dat ik vergeten ben mijn naam en andere gegevens in te vullen. En dat is de eerste keer niet gelogen.

Maar tot mijn grote verbazing blijkt dat geen enkel probleem. ,,Dat kan je thuis doen’’, zegt de GGD-medewerkster achter het loket. Ze kijkt alleen snel even welk vaccin ik heb gehad, vult dat in en zet er vier stempels op. Ik hoef geen ID te laten zien en geen corona-app.
Opgelucht

Lees ook  Loiza Lamers in kritieke toestand opgenomen in ziekenhuis na verkeersongeval

De volgende dag probeer ik het weer op dezelfde locatie. Ook nu staat er een lange rij. Een vrouw die voor mij aan de beurt is, vertelt de GGD-medewerkster dat ze haar registratiekaart, die nodig is om een stempel te krijgen, is vergeten. Maar ook dat blijkt geen enkel probleem. Ze krijgt gewoon haar stempels. De vrouw is duidelijk opgelucht en bedankt de GGD-medewerkster meerdere keren.

Als ik zelf voor het loket sta, wordt mij wéér niet om mijn identiteitsbewijs gevraagd. Dit keer zegt de GGD-medewerkster echter wel dat ik mijn gegevens nog moet invullen in het boekje. Ik grijp naar mijn pen, maar hoor dat ik dit niet nu hoef te doen, maar later thuis. En zo krijg ik voor de tweede keer een gestempeld vaccinatieboek, die ik zo aan een ander kan geven of verkopen.

In Gelderland worden, om fraude met het gele vaccinatieboekje zo veel mogelijk te voorkomen, de persoonlijke gegevens van iemand die een stempel wil dubbel gecheckt. En wie nog geen naam heeft ingevuld, krijgt de vraag dat ter plekke te doen. Maar dat is dus niet overal het geval.

Lees ook  23.789 nieuwe positieve tests, nieuw dagrecord

Plaatsvervangend directeur Robert Schaafsma van GGD Haaglanden wijst erop dat het gele boekje er wel uitziet als een formeel document, maar dat het vaccinatieboek dat eigenlijk niet is. Het is meer een soort herinneringsmiddel voor jezelf, legt hij uit. Dat er niet op ID-bewijs wordt gecontroleerd, verbaast hem wel. Dat is eigenlijk wel de bedoeling.
Service

Maar als mensen slechte intenties hebben, los je dat daar volgens hem ook niet mee op. Want de GGD heeft geen zicht op wat mensen later met het boekje doen. Die kun je ook als die vooraf is ingevuld vervalsen, weet hij. ,,Daarom waren wij daar geen voorstander van’’, zegt hij. ,,Het is een aardig instrument waar we veel meer status aan geven dan zou moeten.’’ Daarom is er de corona-app, aldus Schaafsma. ,,Dit doen we als service.’’

Toch gaat hij alle medewerkers nogmaals instrueren om altijd naar het ID-bewijs en registratieformulier te kijken én te controleren of mensen het boekje vooraf hebben ingevuld. Schaafsma benadrukt wel dat het niet de GGD is die fout zit, maar de fraudeurs. ,,Daar hebben we best veel last van. De GGD wordt gedwongen om steeds strenger te zijn omdat anderen de boel belazeren.’’

Nederlandse motoragent levensgevaarlijk gewond na aanrijding door Porsche voor ingang van zomerbar

Vrouw rijdt maandenlang met lijkjes van neefje en nichtje in achterbak rond