in

Vloek jij veel? Dan ben jij meer ontspannen én zelfverzekerder

We weten allemaal dat schelden niet zo netjes is, maar soms is het gewoon écht even nodig. Stoot je net je teen tegen de tafelpoot, dan werkt het toch iets meer om te schelden met een bepaald geslachtsdeel dan op je tanden te bijten en stil te blijven. Gelukkig hoef je vanaf nu je niet meer schuldig te voelen want uit onderzoek blijkt dat mensen die vloeken minder stress hebben, minder liegen en juist zelfverzekerder zijn.

Onderzoek naar schelden
Onderzoekers van de universiteit in Cambridge vroegen 276 mensen hun meest gebruikte scheldwoorden en naar hoe vaak ze deze woorden zeggen of schrijven. Ook vroegen ze de deelnemers hoe vaak ze anderen de schuld gaven van iets dat zijzelf gedaan hadden. Maar dat was niet het enige, want er werd ook aan de deelnemers gevraagd of ze weleens misbruik maken van anderen en of ze weleens valsspelen met spelletjes.

Lees ook  Kabinet: houd je aan basisregels, anders dreigen extra lockdown-restricties

Minder liegen
De uitkomst was verrassend: de groep die het meest vloekt was ook de groep die het minst vaak liegt. Volgens onderzoeker David Stillwell is daar een logische verklaring voor. “Je zou denken dat iemand die veel vloekt ook ander negatief sociaal gedrag vertoont. Maar deze mensen denken niet veel na over hun taalgebruik, dus ze staan waarschijnlijk ook niet lang stil bij de manier waarop ze een verhaal vertellen. Hoe langer je bezig bent met hoe je een verhaal wilt vertellen, hoe groter de kans is dat je dingen die niet waar zijn zal vertellen,” aldus de onderzoeker. Dus eigenlijk is vloeken een hele positieve eigenschap van je ;).

Meer zelfverzekerd
Naast dat je minder liegt, ben je ook meer zelfverzekerd. Wetenschappers van de Keele University in Staffordshire hebben de link tussen vloeken en gedrag onderzocht. Doctor Richard Stephens, één van de onderzoekers, zegt tegen the Daily Mail dat jij je sterker voelt nadat je hebt gevloekt. Het geeft een gevoel van empowerment en je wordt zelfverzekerder. Nog een leuk feitje: mannen vinden het heel opwindend als een vrouw wat vloekende woorden in haar mond neemt (vooral tussen de lakens ;)).

Lees ook  “Oekraïense vrouw verkracht door Russische soldaat die enkele minuten eerder haar man had doodgeschoten”

Je bent meer relaxed
En als laatste mooie eigenschap komt er ook nog bij dat je meer ontspannen bent, want je kropt minder snel je emoties op. Doordat je soms gewoon lekker alles eruit gooit, laat je die stress en boosheid lekker gaan. En als je jezelf laat gaan heeft dat een positief effect op je mentale welzijn. Je bent meer relaxed. Je maakt namelijk minder cortisol, het stresshormoon, aan. Gooi er dus nog maar een paar vloeken uit vandaag. 😉

Studente toont absurde regels die jaloerse ex haar oplegde: «Ik dacht dat hij een grapje maakte»

Man zonder coronapas mag park niet binnen en schiet op bewakers