in

Verstandelijk beperkte Eindhovenaar maandenlang gemarteld en uitgebuit door zijn ‘vrienden’

De Eindhovenaar noemt het stoeien. ‘Jongens onder elkaar’. Maar het slachtoffer, verstandelijk beperkt, spreekt van martelen, kopschoppen en peuken in zijn gezicht . Hij voelde zich maandenlang een slaaf.

Toch hoeft de verdachte (21) niet naar de cel van het Openbaar Ministerie. Bijna niet: een week.

Hij is er doodsbang voor, ligt er van wakker en smeekt de rechters om het niet te doen. Maar, zegt de officier: ‘het is beter dat hij voelt wat de consequenties zijn’.

”Ik zag het als stoeien. We deden het allemaal”
– Verdachte Eindhovenaar

Hoe het precies allemaal in elkaar zit, werd niet echt duidelijk tijdens de rechtszaak afgelopen week. Dat was een groot probleem voor de politie.

Het slachtoffer is zo beperkt, dat hij zaken niet op een rij kan zetten, en zeker niet chronologisch. Alles kwam dus met stukken en beetjes naar buiten. We noemen hem Ben.

Moest drugs gebruiken
Juli vorig jaar ging zijn begeleider naar de politie: Ben werd al drie maanden bedreigd door een groepje kerels.

Ze mishandelden hem, lieten hem hun baantjes doen, hij moest drank en drugs gebruiken en zijn pasjes met codes afstaan. De wonden staan op foto.

In het strafbankje hoort een jonge Eindhovenaar het allemaal gelaten aan. Hij, trendy, mager, ‘snapt een beetje dat het zo is overgekomen’ bij het slachtoffer, maar het was toch anders. ,,Ik zag het als stoeien. We deden het allemaal.”

Trekken en duwen
Dat stoeien was met een groep. Vier, vijf knullen die elkaar te lijf gaan. Op de grond gooien en wie het laatst bleef staan, had gewonnen. ‘Wat trekken en duwen, meer niet.’

Via een vriend kwam ook Ben er bij. Hij moest mee-stoeien, ook al wilde hij niet. Kreeg daarbij rake klappen, zei hij later.

Lees ook  Jongen Den Helder mishandelt meisje omdat ze weigert bitterballen met hem te delen

En ook dat hij moest meedrinken en -blowen. En klusjes voor de jongens opknappen. Of boodschappen doen.

Hij kreeg ruzie met de zus van verdachte. Dat kwam hem op een afranse­ling te staan, hij zag alle hoeken van de kamer.

Eind mei ging het echt fout. Via de vriend kwam Ben op een feestje van de moeder van de verdachte.

En kreeg daar ruzie met diens zus. Dat kwam hem op een afranseling te staan, vertelden bezoekers later. ,,Hij heeft alle hoeken van de kamer gezien.”

In zwembad gegooid
Nou, de verdachte had Ben gewoon buiten de deur gezet, al ging dat wel wat harder omdat het over zijn zusje ging.

Maar even later was alles weer koek en ei. Hartstikke leuk, hij gooide Ben nog in het zwembad. Geintje.

”Hij moest een abonnement afsluiten voor de duurste iPhone en die afgeven.”

De verdachte was wegens ruzie thuis allang weg bij zijn ouders en hokte met een eveneens beperkte vriend. Daar werd Ben de volgende dag ontboden.

Hij moest zijn pasjes afgeven, en mee naar de stad. Daar konden ze geld verdienen: Ben moest een telefoonabonnement afsluiten en zou de duurste iPhone en iPad meekrijgen.

Een vriend van een vriend zou dat abonnement dan wegvegen, de iPhone ging op Marktplaats en ieder kreeg geld.

Zoveelste mis bruikt
Zo ging het niet: de verdachte kreeg de iPhone, Ben de rekeningen. En slaag als hij zijn mond niet hield. ,,Het zoveelste mis bruik van een zeer beperkte jongen”, ziet de officier.

De verdachte heeft opnieuw een ander verhaal: die kamergenoot regelde alles, hij wist nergens van. ,,Maar je liep wel met die iPhone rond”, kaatste de officier terug.

Lees ook  Man bekogelt voorbijgangers met stenen, ook agent bijna geraakt

Wie wat allemaal deed, zal nooit echt helder worden. Wel dat het om schokkende zaken ging. Want zo is er ook nog een incident met een sigarettenpeuk tegen Bens wang. Per ongeluk, bezweert de verdachte.

”Hij is zelf in zijn jeugd veel tekort gekomen.”

Zijn vrienden beschrijven de verdachte als een agressieve vechtersbaas. Deskundigen zien narcisme, ADHD en een onderhand ziekelijke neiging om alles van zich af te schuiven.

De reclassering vreest snelle herhaling, al ziet ze ook dat het deels vanuit het verleden stamt: hij is veel tekort gekomen en dopte noodgedwongen al snel zijn eigen boontjes.

Durfde niet te douchen
Zelf zegt hij dat het grotendeels onbedoeld was, deels ook wat overdreven en hij heeft er best wel spijt van. Wat hem vooral bezighoudt: de cel.

Hij zat een maandje in voorarrest en zag ‘verschrikkelijke dingen’. Hij durfde ook niet te douchen.

”Een weekje cel. Net lang genoeg om te voelen wat het is.”
– Officier van justitie

Even lijkt hij goed nieuws te krijgen. De officier vindt die maand cel wel genoeg, maar wil hem wel onder streng toezicht hebben en houdt daarom ruim een half jaar voorwaardelijk.

Het gebeurde echter allemaal in een proeftijd waardoor hij alsnog nog een oude week moet uitzitten. En dat lijkt de officier een goed idee. ,,Een weekje maar. Net lang genoeg om te voelen wat het is.”

Trap na
Dat vindt advocaat Justus Fasber een trap na. Het was niet zo bedoeld, jonge mannen steken soms wat anders in elkaar en dan kan vechten ook ontspannend zijn.

Het is verschrikkelijk dat Ben in z’n zwaar weer kwam, maar dat is geen reden om alles in de schoenen van zijn cliënt te schuiven

Vrouw laat man na ruzie op bank slapen. De volgende morgen treft ze hem dood aan

Katie belandt op spoedeisende hulp na uitknijpen puistje