in

Twentse student die beurs moet terugbetalen omdat hij kanker had, krijgt gratis bruiloft van ondernemer

ALMELO – Het artikel in de krant en op de website van De Twentsche Courant Tubantia over student Peter die zijn hele studiebeurs dreigt te moeten terugbetalen, omdat thuis door zijn moeder werd verzorgd toen hij kanker had, maakt het nodige los. Horecaman Tobias Haagsma biedt Peter een gratis bruiloft aan, GroenLinks stelt Kamervragen.

„Het artikel over Peter raakte me. Ik lees dat die jongen door ingrijpen van onze overheid zodanig financieel in de problemen zit dat hij geen geld heeft voor zijn bruiloft. Nou, die bruiloft bied ik hem gratis aan in mijn bedrijf”, zegt horeca-ondernemer Tobias Haagsma van Brasserie De Boerderij uit Arnhem. „Het is een bak ellende. Wat die jongen overkomt, is niet eerlijk, daarom wil ik wat voor hem doen.”

Menselijke maat
Kamerlid Lisa Westerveld wil van minister Arie Slob van OC&W weten of hij, net als GroenLinks, van mening is dat bij terugvordering van de studiebeurs van een ernstig zieke student het belangrijk is om een belangenafweging te maken. „Een afweging waarbij de menselijke maat en proportionaliteit de doorslag horen te geven?”

Lees ook  Foto: Samantha de Jong (Barbie) opnieuw zwanger van nieuwe vriend

13.000 euro terugbetalen
De parlementariër van GroenLinks stelt haar vragen, die mede zijn ondertekend door Habtamu de Hoop van de PvdA, naar aanleiding van het artikel dat donderdag in de krant en op de website van De Twentsche Courant Tubantia verscheen over de Twentse student Peter. Deze voormalige Saxion-student maakt woensdag bij de Centraal Raad van Beroep in Utrecht bezwaar tegen het moeten terugbetalen van zijn studiebeurs van 13.000 euro en een het opgelegde boete van 1500 euro.

Door moeder verzorgd
DUO, de uitvoeringsorganisatie van studiefinanciering, beschuldigt student Peter van fraude. Nadat bij hem de diagnose kanker was gesteld, moest hij chemokuren ondergaan. Peter ging tijdens de chemokuren tijdelijk terug van de studentenkamer in het huis van zijn tante naar zijn ouderlijke woning om zich door zijn moeder te laten verzorgen. Hij had gedurende de periode dat hij bij zijn ouders thuis was geen recht op een beurs voor uitwonende studenten en moet daarom nu de gehele beurs terugbetalen.

Lees ook  Geen moeder, maar ouder: zwangere non-binaire transpersoon stapt naar rechter

Kwijtschelden
GroenLinks-Kamerlid Westerveld vraag minister Slob of de regels niet zodanig moeten worden aangepast dat de lening en opgelegde boete kunnen worden kwijtgescholden in zaken als die van Peter. Ook wil ze van de minister weten waarop de hoogte van de boete is gebaseerd en hoe vaak er in z’n totaliteit wordt teruggevorderd.

Niet confronteren
Verder vraagt Lisa Westerveld aan bewindsman Slob: „Vindt u, net als GroenLinks, dat studenten die te maken hebben met een levensbedreigende ziekte niet geconfronteerd zouden moeten worden met een aanzienlijke financiële last zoals terugvordering van een beurs? En dat wanneer een student aantoonbaar ernstig ziek is, de eisen rondom verblijf op het BRP-adres (het adres van inschrijving-red.) niet vast te stellen zijn?”

Hierom is Sarah van Soelen ‘stikjaloers’ op haar eigen zus

Zusjes mogen in huis overleden moeder blijven wonen: ‘Natuurlijk gaan we een kaarsje branden’