in

Twee keer 30 jaar celstraf voor moord op advocaat Derk Wiersum

De rechtbank van Amsterdam heeft de twee mannen die terecht stonden voor de moord op advocaat Wiersum veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

De 37-jarige Giërmo B. en Moreno B. werden veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. De straf valt daarmee lager uit dan het Openbaar Ministerie wilde. De eis tegen beide mannen was levenslang.

Volgens de rechtbank staat vast dat de twee verantwoordelijk zijn voor de moordaanslag op Wiersum die op 18 september 2018 voor zijn huis in de Amsterdamse wijk Buitenveldert met zes kogels werd doodgeschoten.

Wiersum was de advocaat van Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces tegen de criminele organisatie van Ridouan Taghi.

Dna, telefoons en geld
Het bewijs tegen het tweetal bestaat onder meer uit dna van de mannen dat is aangetroffen in gestolen auto’s die zijn gebruikt bij voorverkenningen en de moord zelf.

Verder is vastgesteld dat hun telefoons op cruciale momenten in de buurt van het huis van Wiersum waren. Ook hadden ze na de moord opvallend veel geld.

Lees ook  Bijzondere emotionele beelden Peter R. de Vries en Royce in nieuwe Sinterklaasfilm

De precieze rolverdeling bij het plegen van de aanslag is niet onomstotelijk vast komen te staan. Het lijkt erop dat Moreno B. de schutter was en dat Giërmo B. de vluchtauto bestuurde.

Volgens het OM waren beiden even verantwoordelijk voor de aanslag op Wiersum en de rechters gingen daarin mee.

Beiden beriepen zich op een alibi, maar dat was niet sluitend, concludeert de rechtbank.

‘Samen gepleegd’
Volgens de rechtbank staat vast er sprake was van moord met voorbedachten rade. Alternatieve scenario’s die door de verdediging naar voren zijn gebracht zoals beroving, ontvoering of bedreiging werden verworpen.

Volgens de rechter hebben de veroordeelden allebei verkenningen uitgevoerd bij het huis van Wiersum.

Ze communiceerden via prepaid-telefoons die kort na elkaar actief werden en na de moord niet meer werden gebruikt.

Lees ook  Familie Sarah van Soelen heeft heel slecht nieuws over haar: “Er is iets aan de hand”

Ook op de ochtend van de moord hadden ze nauw contact. Dat alles bij elkaar volgens de rechter voldoende om te kunnen spreken van een nauwe samenwerking bij een plan om Wiersum om het leven te brengen. “Ze hebben de moord samen gepleegd”, zei de rechter in een toelichting op het vonnis.

Derde verdachte
Giërmo B. en Moreno B. zijn nu veroordeeld als de uitvoerders, maar wie opdracht heeft gegeven voor de moord op Wiersum is tijdens het proces niet duidelijk geworden.

De twee zeiden de gehele zaak onschuldig te zijn en beriepen zich verder op hun zwijgrecht.

Er is in de zaak nog een derde verdachte, Anouar T., een neef van Taghi. Hij zou de gestolen auto’s hebben geleverd die bij de liquidatie zijn gebruikt. Zijn zaak wordt later behandeld.

Twee medewerkers van Albert Heijn neergestoken

Kat neergeschoten in Rozenburg en sterft aan verwondingen