in

Twee cavia’s gedumpt bij grofvuil: ‘Hun gepiep heeft ze gered’

Afgelopen weekend was het guur en koud, maar desondanks besloot een onbekende persoon toch afstand te doen van twee cavia’s.

Met niet meer dan een kartonnen doos, een beetje zaagsel en een dichte zak met voer werden ze letterlijk bij het grofvuil gezet.

Een toevallige voorbijganger hoorde zaterdagochtend de noodkreten van de twee diertjes en belde direct de Dierenambulance.

Hettie van Oostenbrugge (29) van Dierenambulance Utrecht kreeg het belletje van de toevallige voorbijganger.

De kooi van de diertjes stond naast een ondergrondse afvalcontainer in Vleuten. “Die zet je alleen daar neer als je ervan af wil”, vertelt Hettie tegen Hart van Nederland.

De gedumpte diertjes maken het volgens haar gelukkig wel goed. “Waarschijnlijk stonden ze er nog niet heel erg lang. De twee naaktcavia’s zaten vol met stress, maar los van een paar krasjes zagen ze er goed uit.”

Het haarloze duo wordt overgebracht naar een opvanglocaties in De Meern. Hoewel ze geen contact meer heeft gehad met de locatie denkt Hettie dat het goed gaat met de twee cavia’s. “Geen nieuws is goed nieuws.”

Lees ook  Baasje wil 10-jarige corgi in laten slapen om plaats te maken voor nieuwe puppy

Niet meer dumpingen dan normaal
Hoewel het voor sommigen lijkt alsof er steeds meer dieren worden gedumpt is het volgens Hettie niet zo.

“Het is te voorbarig om de dumpingen van nu te koppelen aan bijvoorbeeld de coronapandemie of nu door de stijgende kosten door de inflatie”, zegt ze. “Het dumpen van huisdieren is echt van alle tijden. Soms is het iets drukker en soms iets rustiger.”

Per dag krijgt Dierenambulance in Utrecht tientallen telefoontjes, tijdens het ‘hoogseizoen’ – de periode rond de zomervakantie – kan dat oplopen tot zo’n 140 a 150 belletjes per dag.

“De vakantie periode is ook een jaarlijks terugkerend probleem. Dat was voor corona ook zo, daar zien we niet echt een verandering in.”

Lees ook  Vrouw brengt oudere zieke hond naar trimsalon en komt nooit meer terug

‘Te makkelijk om een huisdier te nemen’
Hettie vindt wel dat het tegenwoordig te makkelijk is geworden om aan een huisdier te komen. “Op Marktplaats kun je vaak in je directe omgeving, vaak nog dezelfde dag, een kat, hond of hamster ophalen. Het is op die manier te laagdrempelig geworden om een dier in huis te halen.”

En dat terwijl de asielen op veel plaatsen vol zitten met dieren die wachten op een gouden mandje of kooitje.

“Bij Marktplaats weet je ook niet wat je ‘krijgt’. Bij het asiel zijn de dieren gezond, gechipt en hebben ze alle prikjes gehad, in alle opzichten is dat altijd een betere keuze.”

Mocht je echt geen mogelijkheid hebben om voor een dier te zorgen dan zijn er altijd andere manieren om het op te lossen. De Dierenbescherming of aan asiel in de buurt kan je altijd op weg helpen.

Bizarre video toont hoe huis Oldenzaal in enkele tellen instort

Jaimie Vaes deelt cheeky foto van billen op Instagram