in

Talpa-medewerksters tegen John de Mol: ‘Het ligt niet aan de vrouwen’

Talpa-medewerksters hebben vrijdag een paginagrote advertentie geplaatst in het AD om John de Mol aan te spreken op zijn verklaring voor de misstanden bij The Voice of Holland. Zij zijn het duidelijk niet eens met de uitspraken die hun baas deed in BOOS.

Het YouTube-programma van tv-maker Tim Hofman kwam donderdagmiddag met meer onthullingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij de talentenjacht. Het wangedrag vond ook plaats in de jaren dat het programma nog werd gemaakt onder leiding van De Mol.

‘Kennelijk een soort schaamte’
De tv-producent reageerde in BOOS stomverbaasd over de vele verhalen die nu naar buiten zijn gekomen over (machts)misbruik bij en rond zijn show. De Talpa-baas was zich er naar eigen zeggen niet van bewust “dat er zoveel verhalen over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland zo lang onbekend zijn gebleven”.

Tegen Hofman benadrukte hij “dat er alle mogelijkheid is om aan de bel te trekken, maar dat al die loketten en maatregelen kennelijk niet het gewenste effect hebben gehad.” Als verklaring daarvoor gaf De Mol aan dat vrouwen “kennelijk een soort schaamte” hebben. “Ik weet niet wat het is, maar ik wil me er graag in verdiepen.”

Lees ook  Winkeldief steelt 25 tubes Durex Play ‘Hij rende voor zijn leven’

Hij hoopt dat de misstanden bij de door hem bedachte talentenjacht “een voorbeeld zijn” en dat als slachtoffers “het ooit nog eens overkomt” ze van de onthulde misstanden bij The Voice hebben geleerd om “onmiddellijk aan de bel te trekken en dit onmiddellijk te melden”.

Medewerksters zijn ‘verdrietig’
De boodschap van De Mol is in het verkeerde keelgat geschoten bij veel vrouwelijke medewerkers van Talpa. Ze hebben daarom nu een paginagrote advertentie geplaatst in het AD. Hún boodschap: “Beste John, het ligt niet aan de vrouwen. Groet, de vrouwen uit je bedrijf.”

De vrouwen stuurden ook nog een verklaring mee, aldus de krant. “Dit is een statement van verdrietige vrouwen die bij Talpa werken, die met stijgende verbazing en het schaamrood op de kaken hebben aangehoord wat de reactie was van John de Mol op de vragen van Tim Hofman”, valt daarin te lezen.

Lees ook  Jongen (18) uit Liberia vindt 43.000 euro en brengt het terug naar rechtmatige eigenaar

‘Teleurgesteld’ in John de Mol
De medewerksters vinden het “heel goed” dat hun baas is aangeschoven in BOOS, maar ze zijn “ook teleurgesteld dat hij vrouwen oproept om zich vooral te melden bij de juiste loketten”. Volgens hen zegt die opstelling veel over een cultuurverandering die nodig is binnen het bedrijf, maar ook in de mediawereld en maatschappij.

“En vast en zeker bij meer grote bedrijven waar dit soort denkfouten nog steeds worden gemaakt door mannen met macht”, leggen ze uit. “Het gedrag van vrouwen is niet het probleem. En ook niet de oplossing.” Tot slot willen ze alle andere slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer “een hart onder de riem te steken”.

Run op ‘opknappertje’ uit 1899: geen riolering maar wel een ‘adembenemende sfeer’

Man (29) komt net uit gevangenis, steelt auto en belandt in het ziekenhuis in Leeuwarden