in ,

Sterkste Man-finalist overlijdt aan corona, ook zoon (27) in coma: ‘Niet te bevatten’

Een bekende, sportieve familie in Hoogeveen (Drenthe) is deze week ongenadig hard getroffen door het coronavirus. Een vader (62) en een zoon (27) belandden na een besmetting in het ziekenhuis en werden kunstmatig in slaap gebracht. De 62-jarige Hans Schonewille, goedlachse eigenaar van een populaire sportschool en voormalig Sterkste Man van Nederland-finalist, overleefde zijn strijd niet. Zoon Bram vecht in het ziekenhuis nog altijd voor zijn leven.

Het verdriet is onmetelijk groot in de familie Schonewille, zegt zoon Bart in gesprek met deze site. ,,Het is verschrikkelijk wat ons gezin nu overkomt, echt onvoorstelbaar”, vertelt hij hoorbaar aangeslagen. ,,Een paar weken geleden was er nog niets aan de hand. En nu ben ik mijn vader verloren en ligt mijn broertje heel slecht in het ziekenhuis. Het is maar een rare ziekte, dat corona.”

Geen genade
Het virus toonde de afgelopen week geen enkele genade. ,,Mijn vader begon zich niet lekker te voelen nadat hij vorige week positief had getest. Hij wilde liever het verloop van de ziekte afwachten in plaats van direct naar het ziekenhuis te gaan. Maar toen zijn gezondheid snel achteruitging hebben we toch maar gebeld.” Van woensdag tot vrijdag lag Hans met flinke ademhalingsproblemen in het ziekenhuis. Daar kwam nog een longontsteking en een acute bloedvergiftiging bovenop. De situatie werd zo ernstig dat Schonewille naar de ic moest en in een kunstmatige coma werd gebracht.

De eens zo topfitte sportschoolhouder, die in 1995 de finale haalde van de Sterkste Man van Nederland, leek op de ic stappen vooruit te zetten, tot zijn vitale organen het ineens begaven. ,,We hebben daarna nog van alles geprobeerd: prednisolon, antibiotica, maar niets hielp meer. Zijn longen en nieren waren echt superbeschadigd.”

‘Heel erg heftig’
Ondanks de hulp van honderd procent zuurstof en de hulp van honderd procent beademing, daalde het zuurstofgehalte van Hans in rap tempo. Op het moment dat de apparatuur werd afgekoppeld was Hans binnen een paar minuten overleden. ,,Dat was natuurlijk een vreselijk emotioneel moment”, zegt Bart. ,,Nog geen vijf minuten later moesten we ook afscheid van mijn broer Bram nemen. Die ging ook achteruit en moest in coma worden gebracht. Hij kreeg er al weinig meer van mee. Dit was allemaal heel erg heftig en een grote ellende.”

Lees ook  Pfizer: “Drie prikken bieden bescherming tegen omikron, aangepast vaccin verwacht tegen maart”

De familie Schonewille leeft sindsdien in een nachtmerrie. ,,Mijn moeder is er kapot van. Ze is haar maatje kwijt en ziet haar kind voor zijn leven vechten. Het is niet te bevatten”, aldus Bart, die vorige week ook besmet raakte met het virus. Over de grilligheid en onvoorspelbaarheid van het virus is hij anders gaan denken, erkent hij. ,,Je bent je er bewuster van geworden dat dit niet zomaar iets is. Dat zelfs als je een grote, flinke vent bent, je goed ziek kunt worden. Ik wist dat er uitzonderingen waren, maar als het je zelf zo hard en persoonlijk treft, dan ga je daar wel anders over nadenken.”

Coronacritici
Vader Hans en zijn kinderen zijn van begin af aan uiterst kritisch op het beleid rondom het coronavirus. Hun visie op het kabinet-Rutte en de maatregelen steken ze op sociale media niet onder stoelen of banken. Het overlijden van Hans brengt daar geen verandering in. ,,Wij hebben inderdaad een sterke mening over de huidige coronamaatregelen en over het zootje dat de regering ervan maakt. Ik blijf het nog steeds wanbeleid vinden.” Op de vraag of hij en zijn vader zich hebben laten vaccineren, gaat hij liever niet in. ,,Dat vind ik helemaal niet relevant. Ook als je gevaccineerd bent kun je nog hartstikke ziek worden. Dus dat zegt eigenlijk helemaal niets over de situatie van mijn vader.”

Naast de stortvloed aan steunbetuigingen en hartverwarmende reacties krijgt de familie ook te maken met enkele vervelende reacties, onder meer vanwege de stellige overtuigingen van de zoons en hun vader. ,,Ik zie die reacties vaag voorbijkomen, maar ik heb daar helemaal geen boodschap aan”, zegt Bart. ,,De mensen die ons goed kennen weten wat voor een lieve man mijn vader was. Hij stond letterlijk voor iedereen klaar. Dat is voor ons het belangrijkste. We hopen dat iedereen ons de komende tijd liefde en rust geeft, we hebben het nodig.”

Lees ook  Man weigert huis te verkopen en is inmiddels volledig omsingeld door nieuwbouw

Sportvrienden
In sportkringen is het plotse overlijden van Schonewille het gesprek van de dag, bevestigt krachtsporter Wout Zijlstra, die in 2001 werd uitgeroepen tot de Sterkste Man van Nederland. ,,Ik heb meerdere wedstrijden gedaan met Hans, ik ben ronduit geschokt”, stamelt Zijlstra. ,,Zo zie je maar weer: of je nou groot of klein, zwak of sterk bent, dit virus kan iedereen te grazen nemen. Het is verschrikkelijk. Ook voor zijn zoon. Zo’n jonge leeftijd en dan in het ziekenhuis terechtkomen…” Collega-powerlifter Berend Veneberg heeft er amper woorden voor. ,,Zo jong en zo vol in het leven. Fit en sterk zijn geeft geen garantie, zo zie je maar weer.”

Aanstaande maandag is er een condoleancemoment en krijgen vrienden en familieleden de gelegenheid om de nabestaanden te condoleren met hun verlies. ,,Hij was zo geliefd in Hoogeveen, ik verwacht wel meer dan 1500 mensen”, zegt Bart. Een dag later is de uitvaart, die in besloten kring wordt gehouden.

Sportschool
Uit respect voor de nabestaanden is sportschool Fantastic Sports in Hoogeveen voor onbepaalde tijd gesloten. ‘Met groot verdriet en diepe verslagenheid geven wij u kennis van het overlijden van Hans. Woorden schieten te kort. Op dit moment hebben wij besloten de sportschool dicht te houden tot nader bericht. Wij hopen op uw begrip’, valt te lezen op Facebook.

Douchende vrouw achtervolgt inbrekers in badhanddoek

Slachtoffer roofmoord Lieshout lag zes weken dood in huis