in

Stadionverbod en flinke boete voor Amin (13)

Alle bezoekers aan de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Montenegro die zaterdag in Eindhoven het veld op kwamen, krijgen een stadionverbod.

In totaal renden zeker zestien fans het veld op, onder wie de 13-jarige Amin, die er in de slotfase van het duel in slaagde ongehinderd een selfie te maken met Memphis Depay.

De Amsterdamse jongen deed een dag later trots zijn verhaal op diverse tv-zenders. Zijn ouders kregen vandaag in een telefonisch gesprek van de KNVB te horen dat hij, net als de andere veldbetreders, in principe vijf jaar lang niet in een stadion mag komen.

Voor wie het de eerste overtreding betreft, kan het stadionverbod worden verlaagd naar 15 maanden (en 45 maanden voorwaardelijk). Ze moeten dan een alternatieve straf aanvaarden.

Iedereen die het veld op kwam, krijgt ook een boete. Die is normaal gesproken 450 euro, maar voor Amin heeft de KNVB zijn leeftijd meegewogen. Voor de jonge selfiemaker bedraagt de boete 100 euro.

Lees ook  ‘Klopt niet, niet juist’: ook na tonen filmopnamen blijft pleegvader Dongen misbruik 4-jarige ontkennen

,,Het veld betreden is tijdens en rondom een wedstrijd voor jong en oud verboden”, aldus de KNVB.

,,Dat is niet voor niets, veldbetreding door fans kan namelijk voor vervelende en onveilige situaties zorgen. Het mag dus ook niet als je geen kwaad in de zin hebt, zoals gelukkig zaterdag het geval bleek.”

,,Niet alleen kunnen de stewards op dat moment niet iemands intenties beoordelen, zo’n actie zet ook anderen aan om het veld op te komen.

Dit gebeurde vervolgens ook bij deze wedstrijd, zeker vijftien personen volgden zijn voorbeeld. Om dit tegen te gaan, zijn er internationaal regels opgesteld voor bonden, clubs en bezoekers.”

Opvallend was het gemak waarmee Amin in de laatste minuut van de reguliere speeltijd het veld op kon komen. Terwijl het spel stillag, rende hij richting Depay, die wel bereid was om even te poseren.

Lees ook  Gehoorschade voor boa’s na vuurwerkaanval door groep jongeren in Arnhem

,,Ik zag hem al van verre afstand aan komen”, zei de aanvaller van FC Barcelona en Oranje. ,,Ik had me erop voorbereid.

Ik weet dat het niet hoort. Maar als hij er dan is, dan is hij er toch en maak ik een foto.” De jonge fan rende daarna snel terug naar zijn plek op de tribune en belde vervolgens direct zijn moeder, om te vragen of ze gezien had wat hij had gedaan.

De stewards langs het veld konden het hele gebeuren niet voorkomen. ,,Het blijft mensenwerk”, aldus de KNVB.

,,Bij de supporters die na afloop het veld op kwamen, werd wel tijdig ingegrepen. Die lukte het nauwelijks om bij de spelers te komen.”

Verstappen per helikopter met spoed afgevoerd naar ziekenhuis

Asielzoeker deelt foto van eten in opvangkamp en krijgt bakken haat: ’Dan ga je toch weer terug’