in

Spinneninvasie in Nederlandse huizen en tuinen! Ze zijn dit jaar nog groter!

Spinnentijd is weer begonnen en er lijkt een heuse spinneninvasie gaande te zijn. Zijn ze dit jaar nog groter?

Er is geen houden aan. Plots duiken ze overal op. In de gang, boven de wc, midden op het plafond in de huiskamer of in hoekjes van de slaapkamer. De een gruwelt ervan en pakt de stofzuiger, de ander zet ze vriendelijk buiten de deur.

September is een echte spinnenmaand, omdat de herfst dan begint. Er zitten niet echt meer spinnen in je huis, maar je ziet ze meer.

,,In het najaar gaan de vrouwtjes graag naar binnen omdat de nachten kouder worden. En om zich voort te planten, komen de mannetjes dan óók uit de krochten tevoorschijn op zoek naar liefde en een vrouwtje om te paren.

Spinnen moeten het immers zonder dating-app doen. Daarom zie je er dus meer als het weer kouder wordt.

Maar het kan ook dat ze je simpelweg meer opvallen omdat ze in de herfst volwassen – en dus groter – zijn”, legt een meteoroloog van Weeronline uit.

Warme weer
Hoewel ze elk jaar groter lijken te worden en we daar het warme weer graag de schuld van geven, is daar in Nederland nooit echt goed onderzoek naar gedaan.

,,Dus eigenlijk weten we dat niet”, stelde bioloog en spinnenexpert Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten eerder vast.

,,Het is ook moeilijk te meten. De ene spin kan kleiner worden als het warm wordt, zodat ie niet oververhit raakt.

Lees ook  Man (19) uit Werkendam om het leven gekomen door botsing met lantaarnpaal

De ander wordt juist groter, omdat ie bijvoorbeeld normaal altijd in de schaduw zit. Elke spin is anders.”

De kruisspin, die langs je huismuren en in je tuin leeft, is vroeg in het voorjaar geboren, heeft de hele zomer door gegeten en is nu groot. Vrouwtjesspinnen kunnen doorgroeien tot ze zo’n 17 millimeter groot zijn.

”Het zou best kunnen dat je een keer wat doorslikt, maar dat kan je ook met een vlieg overkomen”
– Anne Krediet, Nederlandse Entomologische Vereniging

Van tijgerspin tot kruisspin
Wie een goede achtertuin heeft, met voldoende verschillende soorten planten en bloemen, kan ervan uitgaan dat er wel veertig tot vijftig soorten spinnen in leven. Van de tijgerspin tot de kruisspin en van de trilspin tot de springspin.

Spinnen zijn ongelooflijk belangrijk, benadrukt Anne Krediet van de Nederlandse Entomologische Vereniging, die aan de Vrije Universiteit in Amsterdam promotieonderzoek doet.

,,Ze eten allerlei kleine dieren, waaronder vliegen, pissebedden en muggen. Als spinnen ineens weg zouden zijn, krijgen we een ongelooflijke overlast van insecten en andere kleine kruipende dieren.”

Die angst voor de achtpotige beestjes is volgens Meerburg nergens voor nodig. ,,De spinnen die in Nederland leven, zijn niet in staat de menselijke huid te perforeren.”

Anders gezegd: ze kunnen niet door de huid komen om hun gif in te spuiten. Echt schade kunnen ze ons dus niet berokkenen.

Lees ook  Yolanthe Cabau doet bizarre onthulling: ‘Mannen wachten uren voor mijn huis’

En ook het verhaal dat mensen jaarlijks een kleine tiental spinnen eten in hun slaap is een fabel. Krediet: ,,Het zou best kunnen dat je een keer wat doorslikt, maar dat kan je ook met een vlieg overkomen.”

Spinnenfobie
Afgelopen zomer doken er ook al veel spinnen op. Door de zachte winter dit jaar zijn veel spinnen in leven gebleven. ,,Daardoor waren ze in de zomer al groter dan normaal en zijn ze je waarschijnlijk meer opgevallen.”

Voor degenen met een spinnenfobie: wees gerust, het spinnenseizoen is niet van lange duur. De spinneninvasie duurt meestal van de eerste of tweede week van september tot begin oktober.

‘Oma weet raad’-tips
Wie spinnen buiten de deur wil houden kan het beste het huis schoon houden en ervoor zorgen dat ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten zijn. Maak kieren en gaten dicht, en zorg voor zo min mogelijk vliegen in huis.

Opzuigen met de stofzuiger wordt niet gewaardeerd. ,,Heb respect voor spinnenlevens”, zegt Anne Krediet. ,,Opzuigen met de stofzuiger heeft niet veel zin. Spinnen kruipen er gewoon weer uit.”

De beestjes kunnen de geur van pepermuntolie of citrus (of een andere sterke geur) niet verdragen. Spray wat pepermuntolie op een watje en leg ze op verschillende plekken in huis. Grote kans dat geen spin meer een stap over de drempel durft te zetten.

Koppeltje doet rampetampen in de trein van Utrecht naar Hilversum

Dode gevonden in schoonheidssalon, vrouw opgepakt