in ,

Spermakampioen Henk ging vier jaar lang tweemaal per week naar donorkliniek

Sinds enkele jaren is het mogelijk om zelf een dna-test te doen en daarmee op een internationale databank te checken of er ergens nog familie van je rond loopt.

Of niet rondloopt, want misschien is de zoon tegenover je aan de kersttafel wel van de spreekwoordelijke melkboer.

Twee Vlaamse dertigers uit een verschillende gezinnen kwamen er zo – via de dna-datbank – achter dat ze eenzelfde spermadonor hadden.

Sterker nog, de papa had een naam: Guy Turf, een man van 66 jaar die na zijn vervroegd pensioen in het buitenland woont.

Een van de kinderen – een vrouw van 35 die anoniem wil blijven – heeft regelmatig contact met haar ‘vader’.

Turf die in het echt Henk heet bleek een gulle schenker te zijn. Vier jaar lang ging hij twee keer per week een kwakske achterlaten in de kliniek.

Lees ook  Meisje (3) dood aangetroffen in auto van buurman in Vogezen

Dat leverde toen 1.000 frank per keer op. In die vier jaar laste hij één keer een pauze in, omdat hij getrouwd was. Maar eenmaal gescheiden en verhuisd, schoot hij weer in gang.

Dit keer in een andere kliniek. De klinieken wisten niet van mekaar en volgens Turf vroegen de artsen hem om vaak te blijven komen omdat hij hele goede ‘zwemmers’ had.

Volgens de krant ‘De Standaard’ heeft Turf ruim 500 potjes afgeleverd. De man heeft er ook geen probleem mee om zich kenbaar te maken.

Sinds 2007 is bij wet bepaald dat een donor maar bij maximaal zes zwangerschappen betrokken kan worden.

Maar in de jaren zeventig stond er geen maat op. Alles gebeurde toch anoniem.

Lees ook  Moeder ontdekt dat man affaire heeft met dochter

Turf kreeg een nummer en daarmee was de kous af. Wisten zij veel dat de DNA-zelftest zoveel jaren later een gamechanger zou zijn.

“Het was ook voor mij een schok toen ik opeens te horen kreeg dat ik een vrijwel volledige match heb met een zoon en een dochter in Vlaanderen.

Zij waren geëmotioneerd, maar ik ook”, zegt Turf aan ‘De Standaard’. “ De dochter gelijkt fysiek erg op mij. We hebben bijna dagelijks contact.

Ik heb beloofd dat ik naar België kom zodra de coronamaatregelen het toelaten. Ik ben zelfs vrienden met een van haar ouders op Facebook.

Ik kreeg een mail om me te bedanken. Hun dochter is jarenlang op zoek geweest zonder me te vinden.”

Zijn trio’s net zo geweldig als we denken? Zes vrouwen spreken over hun ervaringen

Dit is de beeldschone vriendin van Max Verstappen