in

‘Spelers voelden hun voeten tintelen’ bij krachtige blikseminslag in Enschede: 23-jarige gewond

Op het sportcomplex van de Twentse voetbalverenigingen Victoria’28 en FC Aramea in Enschede is donderdagavond een krachtige bliksem ingeslagen. Eén speler raakte gewond. ,,Spelers voelden hun voeten tintelen.’’

De inslag was rond 20.45 uur nabij het voetbalcomplex aan de Geessinkweg. Op dat complex spelen zowel VV Victoria ’28 als FC Aramea.

Spelers van zowel Victoria als Aramea waren daar aan het trainen en vluchtten na de inslag naar binnen. Een 23-jarige speler van Aramea bleef echter op het donkere veld liggen.

Volgens bestuurslid Benjamin Savci, die bij het incident aanwezig was, werd de speler direct opgehaald en van het veld gedragen, toen zijn medespelers bemerkten dat er iemand was achtergebleven. De gewonde is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Aanspreekbaar
Hij is volgens Savci bij kennis en zal waarschijnlijk nog een nacht ter observatie in het ziekenhuis blijven, denkt hij.

Lees ook  ‘Marco Borsato hoopt nu eventuele nieuwe slachtoffers af te schrikken’

Politie en brandweer waren erg snel ter plaatse en zetten het terrein ook enige tijd af. „De rest van de spelers maakt het naar omstandigheden goed”, zegt Savci. „Al denk ik wel dat we slachtofferhulp nog inschakelen.”

Tintelende voeten
Ook bij VV Victoria ’28 was de inslag goed te voelen. Voetbalspelers vertellen dat ze tijdens de inslag ‘hun voeten voelden tintelen’.

Ze zijn direct van het veld gegaan en zijn op de overdekte tribune gaan zitten om te schuilen. Savci denkt dat het een geluk was dat het nog niet heel hard had geregend en de kunstgrasvelden daardoor nog relatief droog waren. Daardoor was de geleiding van de inslag beperkt, vermoedt hij.

Volgens weerkenners had de blikseminslag een kracht van bijna 200.000 ampère. Dat is een heel gevaarlijke en krachtige bliksem.

Lees ook  Twentse student die beurs moet terugbetalen omdat hij kanker had, krijgt gratis bruiloft van ondernemer

,,Boem! Het gevaar van onweer: de eerste de beste bliksemontlading uit een ‘verse’ bui slaat in bij een sportveld in Enschede’’, waarschuwt meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza. ,,Zonder dat je vooraf een waarschuwing krijgt.’’


De materiële schade is volgens het bestuur beperkt gebleven. Tegen tien uur ’s avonds werden de schakelaars weer omgezet en bleek alle verlichting gewoon weer aan te gaan. „Het veld lijkt ook onbeschadigd”, aldus Savci.

Fans van de Action opgelet: Er komt een nieuwe budgetwinkel naar Nederland!

Duitser (39) mishandelt Nederlandse vriendin (18): traumahelikopter brengt haar naar ziekenhuis