in

Sommige mensen zijn genetisch aangelegd om groente te vermijden alsof het de plaag is

Heel veel kinderen hebben een hekel aan groenten, dit is een bekend feit. Maar het is ook een bekend feit dat als we opgroeien onze smaakpapillen zich aanpassen en groenten een onderdeel van het leven worden.

Niet voor iedereen, want nieuw onderzoek heeft aangetoond dat sommige mensen ‘genetisch bedraad’ zijn om sommige groenten niet lekker te vinden, specifiek degenen die twee exemplaren van een bepaald smaakgen hebben die anders zijn dan normaal.

Amerikaanse wetenschappers suggereerden dat dit zou kunnen verklaren waarom sommige mensen het moeilijk vinden om voldoende groenten in hun dieet op te nemen, omdat het overtollige gen een niveau van bitterheid biedt voor voedingsmiddelen zoals broccoli en spruitjes.

Lees ook  Dame laat handig trucje zien hoe je nooit meer hoeft te kokhalzen als die diep gaat!

Het gen kan ook de smaak van bier, koffie en donkere chocolade onaangenaam maken.

Dus welk gen is eigenlijk verantwoordelijk? Iedereen erft twee exemplaren van een smaakgen genaamd TAS2R38, waarmee we bitterheid kunnen proeven door de smaakreceptoren op de tong.

Er zijn echter verschillende varianten van het gen, waarbij mensen die twee exemplaren van een variant genaamd PAV erven, bepaalde voedingsmiddelen uitzonderlijk bitter vinden. Deze mensen worden vaak ‘superproevers’ genoemd.

Lees ook  Dee, de ex van Enzo Knol, volledig uit de kleren voor de foto!

Mensen daarentegen die twee exemplaren van een variant genaamd AVI erven, zijn helemaal niet gevoelig voor bittere smaken in voedsel, terwijl mensen met een exemplaar van AVI en een exemplaar van PAV enigszins bittere smaken waarnemen.

Dus nu weet je waardoor het komt dat je bepaalde groenten gewoon niet lust en kan je zeggen: “Zie je wel dat ik niet gek ben! Het smaakt bij mij gewoon heel anders dan bij jullie!!!“