in

Schijtende spreeuwen drijven Zeeuwen tot wanhoop: ‘Steken nog net hun middelvinger niet op’

Met deksels op potten en pannen slaan of geluiden van krijsende roofvogels loeihard afspelen. Het schrikt de spreeuwen niet af. ,,Ze steken nog net hun middelvinger niet op.”

Bewoners van de Emmastraat in Vlissingen hebben het helemaal gehad met spreeuwenoverlast. Van juli tot ver in oktober strijken ‘s avonds tussen half acht en acht uur vele honderden spreeuwen neer in de monumentale bomen in de straat. Ze schijten de straat en geparkeerde auto’s onder, maken een enorm lawaai en maken mensen letterlijk ziek, klaagt Brigitte van Gemert.

Van Gemert heeft last van astma en durft bijna niet naar buiten als de spreeuwen zijn neergestreken. ,,Het neerslaan van stof en veertjes slaat op mijn longen. Enkele andere bewoners in mijn appartementencomplex hebben last van COPD, zij komen de deur ook nauwelijks meer uit. En dan heb ik het nog niet over het lawaai. Niet zo erg tussen acht en tien uur ‘s avonds, maar het gaat tot diep in de nacht door. Klanten van casino Funtastic parkeren hier hun auto, maar elke keer als zij portieren dichtslaan stijgt een zwerm spreeuwen met veel kabaal op uit de bomen.”

Kosten voor wasstraat
Parkeren in de Emmastraat doen automobilisten overigens niet vaker dan één keer. Want hun voertuig zit geheid onder de uitwerpselen als ze een half uur of langer zijn weggeweest. Buurman Jaap Alofs (97) van Brigit van Gemert kan er over meepraten.

Lees ook  26-jarige vrouw ontvoerd in Schijndel, man opgepakt

,,Ik had mijn auto gisteren toch maar weer eens vlak bij mijn woning gezet. Kon ik vanochtend gelijk naar de wasstraat: twaalf euro kwijt en mijn auto weer een straat verder geparkeerd. Net om de hoek is beter, maar op die plek geldt mijn vergunning niet en op een boete van bijna honderd euro zit ik ook niet te wachten.”

Aan de andere kant van de straat kampt Saskia Sturm met gelijkaardige problemen. De mooiste en dikste boom van de Emmastraat staat voor haar Bed & Breakfast Zeeuws Genoegen. Die wervende naam en een bordje met een hoog cijfer voor gastenwaardering bevalt de vogels goed, want voor ramen en deuren van het pand ligt elke dag een dikke laag spreeuwenpoep. Sturm heeft dinsdagmiddag net het stoepje voor haar logiesgelegenheid weer geschrobd, ‘want ik kan gasten moeilijk al glijdend ontvangen’.

Praten voor de vaak
Sturm prijst de medewerker van gemeentewerken die dinsdagmorgen wel drie keer terug is geweest met water en sop om de straat een beetje schoon te krijgen. Over het gemeentebestuur is ze minder te spreken. Toen ze met een aantal andere bewoners twee maanden geleden over het spreeuwenprobleem wilden praten, kreeg ze te horen dat het druk was op het stadhuis en dat ze in oktober hun nood konden klagen.

Lees ook  Jaap van Dissel: Deze winter komen er nog extra zware maatregelen

,,Dan zijn de spreeuwen dus net weer weg”, concludeert Ilona Senf. De boom die voor haar huis stond, viel een paar maanden geleden om, maar ook zij blijft overlast houden van de spreeuwen, laat ze op haar telefoon zien met een fotootje van haar eerder deze week ondergescheten auto.

‘Beschermd’
Een woordvoerster van de gemeente kon dinsdagmiddag nog geen oplossing bieden, ‘want spreeuwen zijn beschermde vogels’. Bewoners hebben hun hoop nu gevestigd op Vlissingse raadsleden. Een vertegenwoordiger van een fractie beloofde te onderzoeken of de gemeente een helpende hand kan bieden.

Saskia, Brigit en Ilona zouden bijvoorbeeld graag horen of inzet van een roofvogel of met flikkerende lampjes in de bomen schijnen, soelaas kan bieden. Veel lawaai maken, helpt niet of nauwelijks, bleek eerder deze week. Saskia Sturm droogjes: ,,De spreeuwen vlogen even op, maar streken vlak daarna weer neer. Ze staken nog net hun middelvinger niet op.”

Moeder en kind halsoverkop naar safehouse om ‘boze en verdrietige’ vader: ‘Willen jullie dat ik hen vermoord?’

Politie dringend op zoek naar vermiste Lotte (22)