in

Russische dierenarts geeft mishandeld zwerfhondje Monika nieuw leven

Bijna een jaar nadat ze stervend en met grotendeels afgehakte poten was aangetroffen in een bos in het zuidwesten van Rusland, kan zwerfhondje Monika weer lopen.

Een dierenarts in het Siberische Novosibirsk, 4000 kilometer ten noordoosten van de plek waar het teefje werd ontdekt, voorzag haar van vier protheses. Ze zijn gemaakt met een 3D-printer. ,,Geluk en ervaring speelden een grote rol’’, zei Sergey Gorchkov vrijdag bescheiden tegen persbureau AFP.

De 33-jarige Rus gaf sinds 2015 al 37 ‘patiënten’ kunstmatige ledematen en voerde in 2019 een viervoudige transplantatie uit bij een kat. Nu deed hij dat voor het eerst bij een hond. Na een kleine tegenslag – een van de protheses brak tijdens de bevestiging wat een vertraging van twee maanden veroorzaakte – kon Gorchkov de operatie twee weken geleden succesvol afronden.

Lees ook  Dit is de knappe dochter van Piet Paulusma

Arbeiders ontdekten het twee tot vier jaar oude teefje in december vorig jaar meer dood dan levend in een bos bij Plastunovskaya in de buurt van Krasnodar. Ze waarschuwden een vrijwilligster, die eerste hulp verleende aan het beestje. ,,Ze was er vreselijk aan toe. De vier stompjes waren gapende en bloederige wonden.’’ Tijdens het verbinden ervan, herinnerde Alla Leonkina zich de Siberische dierenarts Gorchkov. Hij haalde het nieuws met de viervoudige transplantatie bij een kat in zijn kliniek, de ‘beste’ van Novosibirsk.

Ze zag zich ook meteen voor een probleem geplaatst: hoe overbrug je de afstand van 4000 kilometer. Een crowdfundingsactie bleek dé oplossing te zijn. In een maand tijd leverde de publieksfinanciering ruim 400.000 roebel op (zo’n 4800 euro). Van het geld kon niet alleen een vliegticket worden betaald maar ook het printen van de protheses, de complexe en dure operatie én de verblijfkosten. ,,Met haar zittend op de passagiersstoel naast mij, vlogen we vervolgens naar Novosibirsk’’, zegt Monika’s reddende engel terugblikkend.

Lees ook  Meisje wordt ongesteld in de klas – dag erna choqueert docent iedereen met zijn kleding

Volgens de dierenarts is alles nu in orde met het teefje en kan ze haar nieuwe leven beginnen. ,,Monika’s botten zullen weer groeien en zich op natuurlijke wijze aanpassen aan de protheses. Die zullen als het gewei op de kop van een hert worden.’’

Deze held redde onwel geworden vrouw op snelweg: ‘Ze zat als een slappe pop achter het stuur’

Basisschool ontruimd na bommelding, explosievenhond wordt ingezet