in

Trein knalt op scooter die op spoor is gelegd: “Misselijke grap”

Op een spoorwegovergang tussen Groningen en Groningen-Noord is een trein in botsing gekomen met een scooter, die vermoedelijk opzettelijk op het spoor is gezet.

Spoorbeheerder ProRail overweegt aangifte te doen bij de politie, aldus een woordvoerder. ,,Dit brengt enorme risico’s met zich mee. We zijn verbijsterd dat iemand dit doet.’’

,,Als het klopt waar het nu op lijkt, dan is er sprake van opzet. Dat kan baldadigheid zijn of vandalisme.

Dit is een ernstige zaak, die de veiligheid van het treinverkeer en mensen in de buurt van het spoor in gevaar brengt”, zegt ProRail-woordvoerder Aldert Baas.

De politie bevestigt het vermoeden dat er sprake is van opzet. ,,Daar gaan wij vanuit, maar het moet nog onderzocht worden.

Er is alleen een scooter aangetroffen en geen persoon, dus hoe komt dat ding anders onder de trein?’’

Lees ook  Moeder vermiste Fabiënne (22): ‘Bang dat mijn grootste nachtmerrie werkelijkheid wordt’

De scooter zou een zogenoemde deelscooter zijn geweest. Diverse hulpdiensten zijn uitgerukt voor de situatie en verschillende treinen zijn uitgevallen. Er zijn geen gewonden gevallen.

”Dit soort gedrag moet zo snel mogelijk aangepakt worden”
– Aldert Baas, Woordvoerder ProRail

Enorme risico’s
,,Er is alleen materiële schade, maar je moet er niet aan denken dat de scooter door de botsing tegen wachtende mensen bij de spoorwegovergang aanvliegt of dat de scooter de cabine van de machinist binnendringt.

Dit brengt enorme risico’s met zich mee en het is bovendien ontzettend vervelend voor reizigers.

We zijn verbijsterd dat iemand dit doet en dit soort gedrag moet zo snel mogelijk aangepakt worden,’’ aldus de woordvoerder.

Er zijn geen beelden van het incident, omdat er op die plek bij het spoor geen bewakingscamera’s zijn.

Lees ook  Man (19) uit Werkendam om het leven gekomen door botsing met lantaarnpaal

Toch hoopt ProRail dat de politie de dader vindt, zodat alle schade op hem kan worden verhaald.

Geschrokken
Vervoerder Arriva, van wie de trein met de scooter in botsing kwam, wacht het politieonderzoek af voor er besloten wordt over een eventuele aangifte, aldus een woordvoerster.

Met de machinist gaat het “naar omstandigheden goed”, de man is wel “behoorlijk geschrokken”. Hij wordt door Arriva opgevangen.

In de trein zaten op het moment van de aanrijding iets voor 19.30 uur tussen de vijftien en twintig reizigers, aldus de Arriva-woordvoerster.

Zij zijn naar Groningen-Noord gebracht en konden vanaf daar hun reis vervolgen. Iets voor 21.00 uur is het treinverkeer op het traject weer opgestart.

Hartbrekend: 37-jarige vader brengt 1 dag oude zoon om het leven

Meisje (11) is de enige overlever van vliegtuigcrash door omhelzing van haar papa: “Hij gaf de beste knuffels”