in ,

‘Prijs van pakje sigaretten moet 60 euro worden’

Dit zou de enige manier zijn om rokers van hun verslaving af te krijgen. Voor een pakje sigaretten betaal je momenteel nog zeven à acht euro, maar hier zou zomaar eens verandering in kunnen komen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat rokers pas willen stoppen met roken, wanneer de prijs aanzienlijk hoger wordt.

Niet zomaar stoppen
Ieder jaar een euro bovenop de prijs van een pakje sigaretten gaat volgens rokers niet veel uithalen. Rokers zijn niet makkelijk af te schrikken en slechts tien procent van de verslaafden zou het roken opgeven wanneer een pakje 12 euro zou kosten, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.

Lees ook  Fibromyalgie: De vaakst voorkomende symptomen die je moet weten over deze verkeerd begrepen ziekte

Onderzoek
In dit onderzoek werden 1500 rokers gevraagd hoeveel zij zouden roken als een sigaret tussen de nul en zes euro zou kosten – op dit moment kost een sigaret gemiddeld 36 cent.

Hieruit bleek al gauw dat rokers hun verslaving pas opgeven als de prijs enorm toeneemt, namelijk zo’n 60 euro per pakje.

Andere manier van onderzoek
Vragen bij welke prijs van een pakje sigaretten voor rokers de grens ligt, is volgens onderzoeker Cloé Geboers niet de juiste manier van onderzoeken.

Lees ook  Man (42) aangehouden voor aan randing van meisjes in Hoorn

“We hebben bewust voor deze manier van ondervragen gekozen”, legt Cloé uit aan Trouw. “Als je direct vraagt bij welke prijs de grens ligt, krijg je sociaal wenselijke antwoorden.

Dan noemen ze een heel hoge prijs – ‘zo makkelijk krijg je mij niet van het roken af’.

Onze resultaten maken zichtbaar hoe verslaafd de rokers zijn én dat de sigaret in Nederland nog heel betaalbaar is. Omgerekend naar het besteedbaar inkomen zijn sigaretten in de meeste landen veel duurder.”

Amersfoorter (16) schoot neef (15) neer, maar meldde dit niet bij hulpdiensten waarna hij doodbloedde

55-jarige vrouw met geweld beroofd