in

Piepjonge woningovervaller (13) vraagt bij politie om moeder: ‘Ik wist niet waar ik mee bezig was’

Een woningoverval met twee 13-jarigen en een 14-jarige als verdachten. Utrecht is wel wat gewend met jongeren in de criminaliteit maar dit doet zelfs in de Domstad wenkbrauwen fronsen. ,,Een dieptepunt.”

Op klaarlichte dag stormen jongens afgelopen donderdag rond 14.15 uur een woning in de Utrechtse Elinkwijk binnen. Bewoners Ton en Hennie zijn net terug van het boodschappen doen, als plotseling twee jongens in het zwart gekleed en met alleen hun ogen nog zichtbaar binnen staan. Met een mes in de hand schreeuwen ze in de portiekwoning aan de Burgemeester Norbruislaan dat het om een overval gaat.

Flink verzet
Het echtpaar (bijna 70) verzet zich flink, waarna drie jongens zonder buit vluchten. Een van hen komt daarbij niet ver: agenten die snel aanwezig zijn na het bellen van 112, kunnen hem in de buurt al direct aanhouden. Hij heeft dan het even daarvoor gebruikte grote mes nog in een houder op zak.

Niet veel later zit hij vast op het politiebureau en vraagt hij naar zijn moeder. Na een overval waarbij mogelijk een scooter en wat kleingeld het doelwit waren. ,,Ik wist niet waar ik mee bezig was’’, verklaart de puber tegen agenten.

Niet voor het eerst
Een paar dagen later volgt de aanhouding van een leeftijdsgenoot en ook nog een 14-jarige verdachte in de zaak. Twee van hen komen uit de wijk, de andere uit Maarssen. Geen van allen komt voor het eerst met de politie in aanraking.

Lees ook  Volgens onderzoek zouden we eigenlijk twee keer per dag moeten slapen

Gisteren zijn de jongens voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die hen geschorst heeft uit voorarrest bevestigt een woordvoerder van de rechtbank. Ze zitten thuis met een hele serie beperkingen. Zo mogen ze in ieder geval voorlopig de straat niet op in Utrecht Zuilen en wordt direct begonnen met behandeling en begeleiding van de jongens.

Uniek dieptepunt
,,Zowel het Openbaar Ministerie als de rechter-commissaris zagen direct het belang om deze jongen onder voorwaarden vrij te laten. Dat was in het verleden wel eens anders.

Het doet mij deugd om te zien dat het zwaartepunt bij zulke jonge verdachten vaker komt te liggen bij vrijlating onder voorwaarden’’, zegt Anis Boumanjal, advocaat van de 13-jarige verdachte met mes. Hij spreekt van een unicum en een dieptepunt tegelijk. ,,Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik kijkend naar de ernst van de zaak niet ook geschrokken ben van de zeer jeugdige leeftijd. 13 is echt jong.”

Uit onderzoek blijkt dat het eerste politiecontact van jonge criminelen gemiddeld rond de 15 jaar ligt maar het aantal minderjarigen dat betrokken is bij ernstige criminaliteit neemt toe. Bij één op de vijf overvallen is inmiddels een minderjarige dader betrokken. Jonge criminele aanwas ontstaat vooral via familie of vrienden en criminele organisaties zijn vooral interessant voor jongeren die al privéproblemen kennen.

Lees ook  Onbekend 06-nummer? Met deze trucjes kun je zien wie je gebeld heeft

Verharding
Winkelovervallen door piepjonge verdachten komen vaker voor. Woningovervallen zijn op die leeftijd zeldzaam. Boumanjal heeft het niet eerder meegemaakt in Utrecht en ook de politie kent geen recent voorbeeld.

,,Feit is dat we in het type delict en leeftijd van verdachten een verharding zien’’, zegt Wim Hoonhout, woordvoerder van de politie Midden-Nederland. ,,Was het startdelict van een jongere voorheen bij wijze van spreken diefstal van een rolletje drop, dan is dat nu een gewelddadige straatroof, steekpartij of zoals nu een overval. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, die vraagt om integrale aanpak.” Die is gericht op voorkomen van verdere ontsporing van jonge verdachten.

Niet alleen de verdachten krijgen persoonlijke aandacht, ook hun families, waar vaak problemen spelen. Het is voor de raadsman gissen hoe zijn cliënt tot zijn daad gekomen is. ,,Ze willen mensen geen pijn doen, staan niet stil bij de gevolgen voor slachtoffers. Ze lijken vooral op zoek naar spanning. Misschien dat meespeelt dat nu in deze coronatijd veel vertier is weggevallen.”

Linda de Mol krijgt nóg een grote klap te verwerken ná Voice-schandaal!

Na positieve zwangerschapstest, voelt vrouw zich vreemd – echografie toont geen baby maar tumor