in

Passant filmt stervende agent in Berlijn en verspreidt beelden

Een voorbijganger filmde woensdag het ongeval van een agent in het Berlijnse stadsdeel Pankow. In plaats van te helpen, richtte hij zijn mobiele telefoon van dichtbij op de zichtbaar hulpeloze politieman en insinueerde dat hij dronken was. Daarna verspreidde de passant de tragische beelden op internet.

De politieman kampte met een medisch noodgeval na een verkeersongeluk en was op dat moment voor zijn leven aan het vechten. Hij stierf even later in het ziekenhuis, terwijl de schokkende video van zijn lijden viraal ging.

De Duitse krant Bild bracht politiewoordvoerder Thilo Cablitz woensdagavond op de hoogte van de opname die de ronde deed op internet. “De verspreiding van deze video is smakeloos en strafbaar. Er wordt gekeken naar een aanklacht voor het niet verlenen van hulp”, klonk het daarop op Twitter. Naar de maker van de video wordt nog gezocht.

Lees ook  Permanent ‘gevouwen’ Chinees "Vaak zuig ik er zelf aan, omdat ik geen vriendin kan krijgen"

Ook politiechef Barbara Slowik (55) reageerde donderdag met afschuw. “Deze video is vreselijk, de publicatie ervan ondraaglijk! Het maakt me verbijsterd en boos.”

Zelfs als de getuige de gezondheidstoestand van de agent verkeerd inschatte, bleef de opname “walgelijk” en een vernedering van een “hulpeloze persoon in uniform”, klonk het.

De woordvoerder van de Berlijnse politietievakbond liet op Twitter weten dat de gebeurtenis aantoont hoe sociale media voor problemen kunnen zorgen. “Het feit dat dergelijke opnames worden verspreid uit een drang naar likes en aandacht op sociale media, is een voorbeeld van een inmiddels wijdverbreid digitaal narcisme dat strafrechtelijke gevolgen moet hebben”, schreef Benjamin Jendro op Twitter.

Vermiste man (32) uit Utrecht dood gevonden

Twee lichamen in opgeviste auto Antwerpse haven: slachtoffers zijn Nederlands stel