in

Paaldansen onder water: sexy, energiek en heel wat anders dan de schoolslag met een badmuts op

De neonlichten staan aan, Sexual Healing van Marvin Gaye galmt door de speakers en het is beklemmend warm. De perfecte ingrediënten voor een uurtje paaldansen onder water in het Vlaardingse zwembad de Kulk. Sinds kort kan dat en het loopt storm.

,,Kijk er sexy bij’’, roept instructrice Kim langs de de kant. De boodschap is duidelijk, maar of de deelneemsters die aan de paal hangen dat ook lukt, dat is maar de vraag. Paaldansen onder water vereist nogal wat fysieke kracht. Kim ligt op de kant, tilt haar rechterbeen omhoog en de tien dames in het water moeten volgen. Nooit zijn ze ver weg van de paal in het water. Hangen en draaien, opgezweept door de muziek en door Kim. Pittig voor de benen, pittig voor de buikspieren.

Ongemakkelijk

De 35-jarige Claudia en de 36-jarige Lonneke kunnen dat beamen. Ze zijn afgekomen op het lesje aqua pole, zoals paaldansen onder water officieel heet. ,,Ik zag een oproepje op Facebook en ik dacht: wat kan ons het schelen’’, zegt Lonneke. Ze moet wel wennen aan het gedraai met lijf en leden. ,,Af en toe is het wel een beetje ongemakkelijk, maar het is wel lachen, toch?’’ vraagt ze aan haar vriendin Claudia.

Lees ook  Op deze begraafplaats werden ’s nachts geesten van overleden kinderen opgeroepen: ‘Onacceptabel’

Met paaldansen op het droge hebben ze geen ervaring. Dat zijn ze ook niet van plan, maar in het water is toch wat anders. ,,Soms moet je ook iets geks doen.’’ Is het ook gelukt om sexy over te komen, waar de instructrice aan de kant om vroeg? Lonneke proest het bijna uit. ,,Haha, nee, als dat het doel was, is dat niet gelukt. Het gaat om beweging en je spieren trainen. Het is best zwaar.’’ Dat zegt ook de 41-jarige Kim. ,,Maar het is ook leuk en er is een leuke flow in het zwembad.’’

Iedere maandag en donderdag kunnen liefhebbers terecht voor het paaldansen onder water. Het idee is van Seradis Janga (25), medewerker van het Vlaardingse zwembad. ,,We waren op zoek naar jongere doelgroepen. We zien in het zwembad veel ouderen, de vergrijzing ligt op de loer. Toen ben ik gaan kijken wat er allemaal op de markt is.’’

Gewrichten
Een kwestie van googelen, erkent hij. Janga: ,,Het moest sexy, leuk en energiek zijn.’’ Paaldansen onder water dus. ,,Er wordt wel aan paaldansen onder water gedaan, maar niet op heel veel plekken.’’ Bovendien, het is ook wel iets meer dan sexy. ,,Het is ook goed voor de gewrichten.’’ En zwaar. Zelf heeft de Vlaardinger meegedaan aan een aantal proeflessen. Viel niet mee, vooral de helikopter is pittig. Maar Janga is één van de weinige mannen die aan de paal heeft gehangen. De afgelopen weken meldde zich geen enkele man.

Lees ook  Boom valt door storm Eunice op achterkant van rijdende auto in Amsterdam

Janga merkt wel dat het paaldansen aanslaat. ,,Toen we het berichtje hadden geplaatst, werd het massaal gedeeld. Het ontplofte echt. Ik denk omdat het nieuw is. De reacties waren echt overweldigend.’’ In het water is het enthousiasme ook groot. De vrouwen in het water bewegen op de muziek van Prince (Kiss), Joe Cocker (You can leave your hat on) en Enrique Iglesias (Me Pase). Armen aan de paal en weer de benen in de lucht. De avond valt in, waardoor de roze en paarse neonlichten nog beter tot hun recht komen.

Gluurders
Last van gluurders, die een glimp willen opvangen van de paaldanseressen, daar hebben ze nog geen last van gehad. Janga: ,,En de mensen die in het zwembad zijn, hebben ook badkleding aan.’’ Toch trekt de groep paaldanseressen bekijks in het zwembad. Een groep banenzwemmers, die wacht tot zij in het andere bad kunnen plonzen, kijkt vol verwondering naar het gespartel in het water. Toch wat anders dan een schoolslag met een badmuts op.

Affaire met de buurman gooit hoge ogen in DNA Onbekend

“Zou papa alsjeblieft willen stoppen met slaan?” Vader (35) speelt gruwelijk ‘spelletje’ met jonge kinderen