in

Ouders zamelen geld in voor speciale grafsteen na zelfmoord dochter (13): ‘Ze was een lief en integer kind’

Het gemis is groot voor Mendy en Rocco. Hun 13-jarige (stief)dochter Ramona uit Leek maakte vier maanden geleden een eind aan haar leven.

Een leven vol pesterijen werd haar teveel. Met een bijzondere grafsteen willen ze de herinnering aan haar in leven te houden.

Ramona is jarenlang het mikpunt van pestgedrag, in de klas en ook buiten schooltijd. Niets helpt om daar een einde aan te maken. Haar stiefvader Rocco van der Velde kan er nog altijd boos om worden.

‘Ook na schooltijd ging het door’
‘Ze was een lief en integer kind, maar door de wreedheid van de maatschappij is ze uit het leven gestapt.

Het begon al op de lagere school, dat ze een keer niet uitgenodigd werd door de klas. Iedereen was op een feestje, behalve Ramona’, vertelt hij op Radio Noord.

‘Later is ze naar een andere basisschool gegaan, dat ging het eerste half jaar wel goed. Daarna begon het weer opnieuw. Ook na schooltijd ging het door.’

Lees ook  Man (43) opgepakt na vondst dode vrouw in kofferbak bij ziekenhuis Almelo

‘Er zit geen rem op’
Dat komt onder meer door de rol van social media en internet, zegt Van der Velde. ‘Er zit geen rem op. Ik raad ouders aan om de berichten van hun kinderen toch te lezen.

Niet alleen van de mensen die gepest worden, maar ook de pesters. De kinderen willen natuurlijk privacy, maar het kan gewoon niet.

Er worden dingen gezegd die voor een ander kind misschien heel, heel hard aankomen en die daar niet mee kunnen omgaan. Dat het tot zulke beslissingen leidt, is gewoon vreselijk.’

”Als een meisje zo jong uit het leven stapt, wil je daar wat speciaals voor plaatsen”
– Rocco van der Velde

Een kleurrijke grafsteen
Nu de begrafenis achter de rug is, kijkt het gezin naar manieren om het graf mooi aan te kleden. Een bijzondere grafsteen zou wel op zijn plaats zijn, vinden ze.

Maar wie iets speciaals wil, moet daar diep voor in de buidel tasten. ‘En daar hebben we het geld niet voor’, erkent Van der Velde.

Lees ook  Politie en OM verwachten meer aanslagen na moord De Vries

‘Als een meisje zo jong uit het leven stapt, wil je daar wat speciaals voor plaatsen. Het liefst iets met haar lievelingskleur paars en haar hobby: pianospelen. Dat is hartstikke duur.’

Bij een speciaalzaak in grafstenen hoorde hij dat alleen de fundering van een dergelijk graf al 1300 euro kost. ‘Dan heb je alleen nog maar de grijze paaltjes in de grond, zonder iets erop.’

7500 euro is het doel
Daarom hoopt het gezin op steun. Via een inzamelingsactie hopen ze uiteindelijk 7500 euro te sparen. Om die actie op te zetten, moest de familie wel eerst over een drempel.

‘Je weet niet goed hoe je ermee om moet gaan. Je wilt ook niet schooien, zo zitten we niet in elkaar. We willen gewoon kijken of er mensen zijn die kunnen helpen.’

Als ze het streefbedrag niet bijeen krijgen, is het gezin alsnog dankbaar met alles wat er binnenkomt. ‘Dan gaan we roeien met de riemen die we hebben.’

Man (36) spreekt wildplassers aan, maar wordt dan door vijf jongens mishandeld en bedreigd met vuurwapen

Moeder laat dochter buiten in tent slapen nadat de tiener dakloze belachelijk maakt