in

Ouders verwaarloosde kinderen schuldig maar krijgen geen straf, kinderen leefden tussen hondenpoep

De ouders van de drie verwaarloosde kinderen in Doetinchem krijgen geen straf. Dat heeft de rechter in Zutphen beslist. De ouders zijn volgens de rechter schuldig aan mishandeling. „Maar een straf dient geen redelijk doel.”

De officier van justitie had voor de vader en de moeder (27 en 28 jaar oud) bij de zitting twee weken geleden in Zutphen een maand voorwaardelijke celstraf geëist met een proeftijd van zes jaar. Daarbij een taakstraf voor beiden van 180 uur.

Omdat beide ouders al uit de ouderlijke macht zijn gezet en de kinderen al uit huis zijn geplaatst, ziet de rechter geen reden tot straf. „Wat is gebeurd, was niet uit onwil van beide ouders, maar uit onmacht”, volgens de rechter.

Lees ook  Emily (101 jaar) sterft na het breken van haar benen nadat verpleegster haar uit bed gooit

Poep aan de muur
De vader en de moeder komen oorspronkelijk uit Amsterdam en woonden in Doetinchem toen tussen juli en november 2019 de verwaarlozing van hun drie kinderen aan het licht kwam.

Na een melding van huiselijk geweld trof de politie het jongste kind (toen 2) aan in een niet verschoonde luier.

Aan de muur zat poep en op de grond lag een drol, vermoedelijk van een hond. Het kind bleek opgesloten. Volgens de ouders om zo te voorkomen dat ze van de trap zou vallen.

Het oudste kind (een jongetje van toen 6 jaar) bleek een verwaarloosd gebit te hebben. De ouders lieten hun kinderen niet tandenpoetsen omdat ze toch nog moesten wisselen.

Lees ook  Zeven jaar cel voor Jacob (62) die zijn schoondochter wilde ver krachten en opknopen

Het middelste meisje (toen 4 jaar) hield een knuffel bij zich, waar ze de warmte van kreeg die ze niet kende van haar ouders.

‘Opzettelijke mishandeling’
De officier vond de verwaarlozing van de drie kinderen dermate ernstig dat ze sprak van opzettelijke mishandeling en er een strafzaak van maakte.

Afgelopen zaterdag stelde jeugdzorgdeskundige Peer van der Helm dat ouders die hun kinderen verwaarlozen niet voor de rechter horen te komen. Het is beter het gezin op te nemen en hulp te bieden, volgens Van der Helm.

Inmiddels wonen de ouders in Silvolde. De drie kinderen zijn ondergebracht bij pleeggezinnen.

Italiaanse leraar (33) steekt zichzelf in brand: reden onbekend

Laat ze maar poetsen: Mannen die schoonmaken leven langer!