in

Ophef over man die vijf keer wordt getaserd terwijl hij handen omhoog heeft: ‘Het is een soort Terminator’

De aanhouding van een man op de Grote Markt in Den Haag, die op het eerste gezicht geen groot gevaar lijkt, heeft op sociale media tot verontwaardiging geleid. De man wordt meerdere keren getaserd omdat hij niet op zijn knieën wil gaan zitten. Maar het lijkt erop alsof hij niet verstaat wat de agenten hem vragen.

Het incident vond plaats in het weekend op de Grote Markt, een plek waar veel Hagenaars uitgaan. Op het filmpje is te zien hoe de man op het plein staat met zijn handen omhoog. Vier agenten om hem heen schreeuwen in het Engels ‘On your knees’. Maar de man lijkt hen niet te begrijpen.

Eén van de agenten geeft uiteindelijk opdracht om de man te taseren. Dit gebeurt liefst vijf keer. ‘Schiet in zijn bovenbeen’, roept een van de dienders waarna het ‘schot’ wordt gelost en de man met een pijnlijke kreet op de grond valt. Hij blijft liggen om vervolgens in de boeien te worden geslagen.

Schieten
Omstanders die de aanhouding filmen snappen er niets van. ‘What the fuck!’, ‘hij deed niets’, ‘vier tasers als een soort Terminator’, roepen ze. Ook op sociale media spreken veel mensen er schande van.

Lees ook  Inbrekers 5 dagen lang ver kracht nadat ze hebben ingebroken bij het verkeerde huis

De man verzet zich niet, maar wordt behandeld ‘als een crimineel’, is een veelgehoorde reactie. ‘Ze stonden gewoon te wachten totdat ze konden schieten’ en ‘de man stond gewoon met zijn handen omhoog’, klinkt het. Het zijn zomaar wat commentaren van mensen die het filpmje op Dumpert hebben bekeken. Zij zijn het over één ding eens: dit was totaal onnodig.

De politie in Den Haag laat weten dat zij iets daarvoor een melding kreeg dat iemand aan de Schoolstraat bedreigd werd met een mes. Op de Grote Markt werd de verdachte onder invloed aangetroffen.

,,Met zo’n melding gaan wij er vanuit dat hij een mes draagt. Aan de verdachte zijn toen duidelijke instructies gegeven om mee te werken aan zijn aanhouding, hieraan voldeed hij niet. Door de dikke jas en de spullen die de verdachte bij zich had, had het stroomstootwapen pas de vijfde keer effect”, vertelt een politiewoordvoerder.

Bekeuring
Bij de verdachte werd overigens geen wapen aangetroffen. Hij mocht daarom even later weer gaan, maar niet zonder straf. De man kreeg namelijk nog wel een bekeuring voor openbaar dronkenschap.

,,Wij hebben de video ook gezien en begrijpen dat het er heftig kan uitzien. Het gebruikte geweld door agenten wordt altijd achteraf getoetst, dat geldt ook voor dit incident”, legt de woordvoerder uit.

Lees ook  Zet jouw man direct aan het werk: Mannen die vaker schoonmaken leven langer!

Het belangrijkste ‘wapen’ voor een agent, is het gesprek, aldus de politie. ,,Praten is vaak al een goede manier om te voorkomen dat geweld moet worden ingezet. Mocht dat niet het gewenste effect hebben, dan mag de politie fysiek geweld of geweldsmiddelen inzetten.”

Dat kan met de volgende geweldsmiddelen: een dienstpistool, pepperspray, een uitschuifbare wapenstok en vanaf 1 januari 2022 ook een stroomstootwapen. ,,Agenten zijn opgeleid, getraind én getoetst, zodat zij weten welk geweldsmiddel zij onder welke voorwaarden of omstandigheden mogen inzetten.’’

Stunbag
De politie kan het stroomstootwapen bijvoorbeeld gebruiken in situaties waarin het gebruik van geweldsmiddelen zoals een wapenstok, pepperspray of een stunbag niet effectief is. Maar ook wanneer het gebruik van zwaardere geweldsmiddelen zoals een vuurwapen of een politiehond niet wenselijk is vanwege risico’s voor de te overmeesteren persoon of omstanders.

Het is niet de eerste keer dat er ophef is over het optreden van agenten in Den Haag. Onlangs nog werd een demonstrant die op de grond lag tegen zijn hoofd geschopt door een agent. Ook is er veel te doen geweest over de mishandeling van een demonstrant op het Malieveld.

Schattiger dan ravissante YouTube-griet Juultje wordt het niet

Ajax treft schikking met familie Nouri van minimaal 7,8 miljoen euro