in

Op deze begraafplaats werden ’s nachts geesten van overleden kinderen opgeroepen: ‘Onacceptabel’

Leden van een spiritueel genootschap hebben onlangs op de openbare begraafplaats Rusthof in Amersfoort met medeweten van de directie geesten van overleden kinderen proberen op te roepen.

De seances vonden plaats in het donker na sluitingstijd van het kerkhof. De burgemeester van Amersfoort betuigt spijt over het gedoogde ritueel.

De heimelijke seances, die ook plaatsvonden op andere delen van de grote begraafplaats, kwamen aan het licht nadat een vader na het bezoek aan het graf van zijn zoontje op een pad bij de kindergraven een achtergelaten filmcamera vond.

Omdat hij geen personeel kon vinden, nam de man het apparaat dat hij aanzag voor een wildcamera mee naar huis.

Om te weten of er behalve dieren ook bezoekers waren gefilmd, bekijkt hij thuis de opnames.

Hij ziet tot zijn ontzetting hoe een aantal volwassenen zich ‘s nachts ophouden bij de graven van het Kinderhof, in een kennelijke poging de geest van een specifiek kind op te roepen. De camerabeelden tonen ook aan dat de seances plaatsvonden op twee dagen.

Lees ook  Agenten halen patat en knippen haren van eenzame vrouw (95)

Onacceptabel
Als de vader de opnames laat zien aan een stomverbaasde medewerker van Rusthof, wordt hij diezelfde avond nog gebeld door Rusthof-directeur Wilco Plaggenborg.

Die geeft aan dat de bijeenkomst plaatsvond met zijn toestemming. De vader stuurt daarop een verontrustende e-mail (in het bezit van deze site) naar de burgemeester, diens wethouders en de lokale fractievoorzitters.

‘Is dit hoe er in Amersfoort wordt omgegaan met onze overleden dierbaren? Het idee dat mensen ‘s nachts tussen de kindergraven verblijven om geesten op te roepen, is heel onprettig en compleet onacceptabel voor nabestaanden’, schrijft de man. Hij eindigt zijn bericht met het klemmende verzoek herhaling in de toekomst te voorkomen.

Spiritueel onderzoek
Volgens Plaggenborg was er geen sprake van opwekking van geesten. ,,Dat heeft mijnheer helaas verkeerd begrepen. Ik heb hem uitgelegd hoe het zat, maar ga dat hier niet herhalen.

Lees ook  Basisscholen mogelijk toch eerder dicht door omikron

Dan moet u bij mijn werkgever zijn’’, aldus de directeur van Rusthof. Gevraagd naar een reactie geeft Amersfoorts burgemeester Lucas Bolsius de volgende geschreven verklaring af:

‘We snappen heel goed dat er onrust is ontstaan. Het gaat om opnames van een groep mensen die onderzoek doet naar spirituele energieën van overleden mensen.

De begraafplaats gaf toestemming, mits onder begeleiding van een medewerker. Eén van de plekken waar ze die avond zijn geweest is bij het Kinderhof.

Een vergelijkbaar verzoek is nooit eerder gedaan bij Rusthof. Achteraf gezien had er beter ook geen toestemming gegeven kunnen worden.

We hebben ons onvoldoende gerealiseerd dat we hiermee naasten van overledenen zouden kwetsen. Vandaar dat dit niet nog eens zal gebeuren.’

Man (27) zoende vriendinne­tje (14) van stiefdoch­ter: ‘Ik kus wel vaker vriendinne­tjes op de mond’

Politie woest om vals telefoontje van meisje dat mis bruikt zou worden op zolder