in

OMT-lid: ‘Niet te veel hopen op versoepeling coronamaatregelen’

Volgens OMT-lid Bonten kunnen we volgende week tijdens de persconferentie niet rekenen op veel versoepelingen. De huidige coronamaatregelen gelden nog tot volgende week vrijdag, 14 januari.

Gisteren werd al duidelijk dat basisscholen en middelbare scholen aanstaande maandag gewoon weer open kunnen, maar zitten er volgende week nog meer versoepelingen in? OMT-lid Marc Bonten denkt van niet, zo vertelt hij in Nieuwsuur.

Te kort dag
Vrijdag komen experts en leden van het OMT weer bijeen om te bespreken hoe nu verder met de lockdown.

Op basis van dat advies zal het kabinet een week later een besluit nemen over een eventuele verlenging of versoepeling van de lockdown.

Lees ook  Man schiet met luchtdrukgeweer op blaffende hond van buurvrouw

“Het is wel heel kort dag om over de afschaffing van alle maatregelen te gaan spreken”, zegt Bonten. “Ik denk dat mensen er ook niet te veel hoop op moeten hebben dat dat ons advies zal zijn.”

Geen grote versoepelingen
Volgens Bonten zullen er waarschijnlijk geen grote versoepelingen uit het advies naar voren komen.

“Als er ruimte is voor versoepeling, denk ik dat het OMT zal zeggen: ga dat in kleine stapjes doen en ga steeds kijken wat er gebeurt.”

Het OMT-lid hoopt dat wetenschappers de komende dagen met meer informatie over de omikronvariant komen, zodat gekeken kan worden of de variant ook echt gevaarlijker is en niet alleen besmettelijker.

Lees ook  Hollandse bom Gaby Blaaser zet Instagram in vuur en vlam met ondeugend kiekje. “Lekker ding!”

Bonten stelt dat er nog te veel onduidelijk is over de variant. “De schattingen hebben tot nu toe een grote mate van onzekerheid.

Wie besmet raakt met omikron heeft volgens cijfers uit Denemarken 30 procent minder kans om in het ziekenhuis terecht te komen, volgens Engelse cijfers 60-70 procent.”

“Ook die landen zitten pas een paar weken in de omikrongolf. Dus we kunnen nog niet goed vaststellen hoeveel van de geïnfecteerde mensen op de intensive care terechtkomen.” Afwachten dus…

Man (34) en vrouw (61) uit Sittard opgepakt voor betrokkenheid bij dood Andy de Heus

15-jarig meisje mag volledige vaccinatie van rechter zonder toestemming moeder