in

Oekraïne: Zeker 50 doden door Russische raketaanval op station vol wachtende vluchtelingen

Het dodental door de raketaanval op een treinstation met een paar duizend vluchtelingen in de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk, vrijdagmorgen, is opgelopen tot zeker 50, onder wie 5 kinderen.

Dat meldt gouverneur Pavlo Kirilenko van de regio Donetsk op sociale media. Volgens hem raakten minstens 87 mensen gewond en verkeren velen in kritieke toestand.

Het dodental wordt bevestigd door de Oekraïense veiligheidsdienst SBU. Onder de doden zijn volgens een woordvoerder zeker vier kinderen.

De gouverneur houdt nog wel een slag om de arm wat betreft het aantal gewonden. De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak eerder van driehonderd gewonden.

Kirilenko beschuldigt de Russen ervan opzettelijk burgers te hebben gedood. ,,Ze wilden paniek en angst zaaien, ze wilden zoveel mogelijk burgers doden”, zei hij.

De gouverneur plaatste een foto online van lichamen naast koffers en andere bagage en een afbeelding waarop hulpdiensten een brand proberen te blussen. De foto’s zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

Journalisten van persbureau AFP zagen na de aanval zeker dertig lichamen op de grond liggen, die daarna op een militair voertuig zijn geladen.

Ook meldt het persbureau dat op een restant van een raket in de buurt van station in het Russisch de woorden ‘voor kinderen’ staat geschreven.

Lees ook  Nederlandse motoragent levensgevaarlijk gewond na aanrijding door Porsche voor ingang van zomerbar

Een kwaad zonder grenzen
De Oekraïense president Volodimir Zelenski beschuldigt het Russische leger ervan de raketaanval te hebben uitgevoerd.

Hij sprak vrijdag het Finse parlement toe en zei dat Oekraïense militairen niet in de buurt waren van het treinstation.

In een reactie op de aanval omschreef Zelenski Rusland op sociale media als ‘een kwaad’ dat geen grenzen heeft.

‘Ze vernietigen op cynische wijze de burgerbevolking. Dit is een kwaad dat geen grenzen kent. En als het niet bestraft wordt, zal het nooit stoppen’, aldus de president.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat het land een raketaanval op het treinstation heeft uitgevoerd.

Het ministerie vermeldt daarbij dat het type raket dat gebruikt zou zijn bij de aanval alleen door het Oekraïense leger wordt ingezet.

Edoeard Basoerin, een van de pro-Russische separatistenleiders in Donetsk, wijst Oekraïne als schuldige aan voor de raketaanval en spreekt van een ‘provocatie’ van Oekraïense zijde.

4000 vluchtelingen
De burgemeester van Kramatorsk zei op de Oekraïense tv dat ongeveer 4000 mensen wachtten op evacuatietreinen toen het station werd beschoten en dat de ziekenhuizen van de stad niet alle gewonden aankunnen. Velen hebben volgens hem ledematen verloren.

Lees ook  Meisje 11 verkracht in kasteeltuin door asielzoeker

Kramatorsk ligt in de regio Donetsk, waar zwaar wordt gevochten. Een deel van de regio is in handen van pro-Russische separatisten.

Volgens de autoriteiten van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk (DPR) kwamen fragmenten van een Oekraïense Tochka-U-raket, die werd neergehaald boven de stad, terecht op het treinstation. Kramatorska werd gisteren geëvacueerd, zo luidt het.

Scherp veroordeeld
Premier Mark Rutte heeft de aanval scherp veroordeeld. ,,Ik ben er kapot van‘’, zei hij na afloop van de ministerraad.

,,Een aanval op een treinstation, dat juist wordt gebruikt door mensen om te kunnen vluchten. Dat laat wel zien hoe ver de Russen gaan. Poetin moet zijn geweld stoppen.”

Ook EU-buitenlandchef Josep Borrell veroordeelt ‘met klem de willekeurige aanval door Rusland’ op het treinstation met vluchtelingen.

‘Dit is weer een poging om ontsnappingsroutes te sluiten voor degenen die deze ongerechtvaardigde oorlog ontvluchten en menselijk lijden veroorzaken’, schrijft hij op Twitter.

Borrell vertrok vrijdagmorgen vroeg vanuit Polen per trein naar Kiev met Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen. Ze spreken in de Oekraïense hoofdstad met president Volodimir Zelenski.

Dat moeder in bed springt met haar dochter en haar vriend is krankzinnig

Man (64) in Waddinxveen brengt vrouw (62) om het leven en daarna zichzelf