in

Nog twee meter te gaan: zo proberen reddingswerkers kleuter Rayan te bevrijden

Reddingswerkers zijn sinds dinsdag druk in de weer om het Marokkaanse jongetje Rayan (5) uit een tientallen meters diepe waterput te bevrijden in Tamorot.

Door de val is hij erg verzwakt, maar via buisjes kon hij al enkele slokken water drinken en iets eten.

Met graafmachines komen de redders steeds dichterbij, maar voorzichtigheid is geboden: er dreigt instortingsgevaar. Vrijdagmiddag zitten de reddingswerkers op ongeveer twee meter van de kleuter.

Het is niet zeker of het 5-jarige jongetje Rayan nog in leven is. Artsen staan klaar om de jongen indien nodig te behandelen.

De Marokkaanse regering zei mee te leven met de ouders. Speciale reddingsteams zijn ter plaatse, omwonenden bieden elkaar hulp en steun.

Via de schacht bij Rayan komen was geen optie: de doorsnede bedroeg slechts een halve meter.

Een tengere jongen van 13 bood zich zelfs aan om naar beneden te gaan, maar dat risico wilden de hulpverleners niet nemen.

„Daarom zijn we gestart met het afgraven van de grond rondom de schacht. Op die manier hopen we bij het jongetje te komen”, zei reddingswerker Abdlhadi Tmrani.

Lees ook  ’Afghaans voetbaltalent omgekomen tijdens vlucht uit Kabul met legervliegtuig’

Instortingsgevaar
De hele operatie gebeurt met de allergrootste voorzichtigheid, aangezien er acuut instortingsgevaar is.

Donderdagavond kwamen reddingswerkers al tot op vijf meter van de jongen. De laatste meters moesten ze manueel weggraven, om het risico op instorting zo veel mogelijk te beperken.

Maar de tijd drong. Rayan was door de val namelijk erg verzwakt. „Maar hij leeft”, zei zijn vader.

Omdat er in de diepe schacht weinig luchttoevoer is, lieten de reddingswerkers een zuurstoffles in de put zakken.

De jongen kon ook enkele slokjes water drinken en iets eten via buizen die naar beneden werden gelaten. Een helikopter van de lokale politie stond ondertussen paraat.

Ook een ambulance en een medisch team zijn ter plaatse om de kleuter onmiddellijk de nodige zorg toe te dienen.

’Geen oog dichtgedaan’
Het jongetje viel dinsdagmiddag in de put toen zijn vader die aan het repareren was. „Ik heb de afgelopen dagen geen oog dichtgedaan”, vertelde zijn vader volgens het Franse persbureau AFP. De oma van het jongetje zegt dat hij in het hele dorp Bab Berred zeer geliefd is.

Lees ook  Twee broers, 5 en 7, dagenlang op zichzelf aangewezen nadat moeder thuis sterft

De reddingsoperatie, die door verschillende Marokkaanse media live wordt uitgezonden, houdt het hele land in spanning.

De Arabischtalige hashtag #SaveRayan gaat in Noord-Afrika viraal op sociale media en verschillende beroemdheden, zoals de Algerijnse voetballer Riyad Mahrez die voor Manchester City speelt, uiten hun steun.

Het ongeval doet denken aan een tragedie die zich in 2019 in Spanje voordeed, toen de 2-jarige Julen bij het dorp Totalán in een ruim 100 meter diepe put viel. Spanje was zo’n twee weken in de ban van de wanhopige pogingen de peuter te bereiken.

Reddingswerkers troffen zijn lichaam uiteindelijk aan op ongeveer 70 meter diepte. Hij bleek al enkele minuten na zijn val te zijn gestorven.

28-jarige lerares liet het leven in een kettingbotsing: ‘Ze was onderweg naar haar grote liefde’

92-jarige Belg verdacht van moord op zijn vrouw (87): ’Het leek een zeer goed koppel’