in

Negen doden bij frontale botsing in Texas: 13-jarige zat achter het stuur

Bij een frontale crash in het westen van Texas zijn negen mensen omgekomen, onder wie veel studenten. Een van de betrokken bestuurders blijkt een 13-jarig kind te zijn.

In een persconferentie donderdag is bekendgemaakt dat bij het verkeersdrama een 13-jarige achter het stuur zat. De minderjarige bestuurde een pick-up, die op de verkeerde weghelft terechtkwam.

Golfteam
Het ongeluk dateert van dinsdagavond (lokale tijd), maar onderzoek naar de verbrande lichamen nam enige tijd in beslag.

Op een tweebaansweg reed de pick-up vlak voor het fatale ongeluk over een doorgetrokken streep op een tweebaansweg. Een ongelooflijk harde crash met een busje was het gevolg.

In dat busje zaten volgens NBC News studenten van het golfteam van een universiteit in New Mexico (staat die grenst aan Texas).

Leden van het mannenteam en vrouwenteam kwamen van een wedstrijd. Zes studenten van het golfteam overleden ter plekke. Ook de coach kwam om het leven. De jongste slachtoffers in het busje waren twee 18-jarigen.

Lees ook  Ibrahim hoopt op deze manier te stoppen met roken - Alleen openen om te eten!

Er zaten nog twee andere studenten in het voertuig. Een 19-jarige en 20-jarige man zouden in kritieke toestand naar het ziekenhuis zijn vervoerd.

Kind en man
De Texaanse vervoersveiligheidsraad NTSB heeft na enig onderzoek kunnen vaststellen dat bij het ongeluk verder een 13-jarige en een 38-jarige man zijn omgekomen.

Het kind zou de grote wagen hebben bestuurd, blijkt uit identificatie van de menselijke resten. De NTSB ontdekte dat het linkervoorwiel een reserveonderdeel was. Mogelijk ging daar iets mis, waardoor de pick-up naar links uitweek.

Hoe en waarom het kind de wagen mocht besturen is niet bekend. De NTSB is een onafhankelijke onderzoeksinstantie en kijkt alleen hoe de dodelijke crash kon gebeuren.

Eventuele strafrechtelijke vervolging hangt af van het openbaar ministerie. In Texas mogen 14-jarigen beginnen met rijlessen, je mag dan nog zeker niet alleen de openbare weg op.

Lees ook  Peter Schouten tatoeëert levensmotto van Peter R. de Vries op been: ’Ik kon het niet laten’

Volgens persbureau AP waren er in 2020 in de Verenigde Staten 47 fatale ongelukken met betrokken bestuurders die 13 jaar of jonger waren.

Duizenden foto’s
NTSB-voorzitter Bruce Landsberg nam in een persconferentie donderdag zijn tijd om de vele verkeersdoden in zijn staat te bespreken.

Het lijkt er overigens op dat niet alle studenten hun gordel droegen. Zeker één persoon is door de klap naar buiten gelanceerd.

Landsberg: ,,We hebben letterlijk duizenden foto’s genomen van de plek van het ongeval. Er is geen twijfel mogelijk over de impact van deze crash.

Er zijn met hoge snelheid twee hele zware wagens op elkaar gebotst. Het lijkt soms wel een bloedbad op onze snelwegen. Texanen zouden veilig rijden echt iets serieuzer moeten nemen.”

Bredase wil 8 kilometer verderop boodschappen doen, wordt aangetroffen bij Franse grens

Slachtoffertje (8) richt zich in rechtszaak tot pedofiel: ‘Ik durf niet meer naar buiten’