in

Neergeschoten vrouw Bergschenhoek deed acht keer aangifte tegen ex: ‘Justitie deed niets’

Justitie heeft fouten gemaakt bij de bescherming van de 35-jarige vrouw die vrijdag door haar ex-man werd neergeschoten in haar huis in Bergschenhoek.

Dat stelt advocaat Nelleke Stolk die haar bijstaat. Het slachtoffer ligt nog altijd zwaargewond in het ziekenhuis.

Zorginstanties schakelden een maand voor de schietpartij de hulp van Stolk in, omdat ze vreesden dat de situatie zou escaleren.

De vrouw had toen al acht keer aangifte en meerdere meldingen gedaan tegen haar ex. “Dan moet je als Openbaar Ministerie (OM) acteren”, vindt Stolk. Dat justitie niet heeft ingegrepen noemt de advocaat een fout.

‘Je voelt je zo machteloos’
Vriendinnen van het slachtoffer vertellen anoniem aan Hart van Nederland dat de man zijn ex-vrouw continu bedreigde.

Ze moest meerdere keren in een beveiligde omgeving wonen, maar ook daar voelde ze zich niet altijd veilig. “Zo iemand breekt je stukje voor stukje af. Je voelt je zo machteloos”, aldus een vriendin.

Lees ook  Vader sleept zoon (19) mee naar bureau na drugsvondst

Voor Stolk doet het incident denken aan de dood van de Rotterdamse Hümeyra. Haar ex-vriend Bekir E. schoot het 16-jarige meisje in december 2018 dood in de fietsenstalling van haar school.

Dat deed hij nadat hij de tiener maandenlang had gestalkt en bedreigd. Stolk was als advocaat van de familie betrokken bij die zaak.

‘Niet gehoord door OM’
De raadsvrouw is verrast dat de bedreigingen aan het adres van de Bergschenhoekse vrouw niet genoeg prioriteit had.

“Er lagen al meerdere aangiftes tegen de mogelijke verdachte en de zaak moest nog voorkomen”, legt ze uit. “Ik heb gevraagd om deze zaak eerder voor te laten komen voor een hogere rechter.”

Lees ook  Agenten halen patat en knippen haren van eenzame vrouw (95)

Aan die oproep heeft het OM geen gehoor gegeven en dus overweegt Stolk nieuwe stappen te ondernemen.

“Het slachtoffer is op dit moment stabiel en zodra zij aanspreekbaar is, ga ik met haar overleggen wat we gaan doen. Al had dit natuurlijk nooit mogen gebeuren en voorkomen moeten worden.”

Verdachte is opgepakt
Het OM wil op het moment tegen Hart van Nederland niets zeggen over zowel de schietpartij zelf als alles wat daaraan vooraf is gegaan.

Daar wordt momenteel grondig onderzoek naar gedaan, beklemtoont een woordvoerder. De verdachte, een 36-jarige man uit het naastgelegen Berkel en Rodenrijs, werd zaterdagmiddag opgepakt.

Familie waarschuwt voor omstreden arts na dood Nederlandse man in Spanje

Kinderporno ontdekt bij Marthijn U., maar de pedoactivist wordt niet vervolgd