in

Nederland heeft op een na duurste benzine ter wereld

Nooit eerder was de benzineprijs zo hoog als in 2021 en automobilisten zien met enige jaloezie hoe mensen in onze buurlanden vaak een stuk goedkoper uit zijn. Wereldwijd gezien liggen de prijzen alleen hoger in Hongkong.

Dit jaar waren we voor het eerst meer dan 2 euro per liter benzine kwijt (gekeken naar de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs).

Een belangrijke grenswaarde werd daarmee overschreden, tot groot ongenoegen van veel automobilisten.

Verbetering lijkt voorlopig nog niet in zicht. Hoewel de olieprijzen weer wat zakken, doet dat slechts marginaal iets aan de hoge prijs.

In Nederland bestaat de benzineprijs voor een aardig deel uit accijns, om precies te zijn 0,82 euro per liter plus nog 21 procent btw.

Lees ook  Giovanni werd neergeschoten tijdens de rellen in Rotterdam: 'Ineens vol geraakt in m'n been'

Nederland staat er slecht’ op als we de wereldwijde benzineprijzen erbij pakken. Die worden wekelijks actueel gemaakt op de website globalpetrolprices.com.

Nederland staat op plaats twee. Alleen in Hongkong, een speciale bestuurlijke regio van China die buiten de communistische administratie valt, ben je voor een liter benzine meer kwijt.

Ook wel gelijk veel meer, namelijk dik 0,30 euro per liter extra. Nederland zal dus niet snel op de eerste plek terechtkomen. Overigens zijn de prijzen in de rest van China zeker de helft lager dan in Hongkong.

Lees ook  Halsema: Jodensterren bij coronaprotest dieptriest

Na Nederland is benzine het duurst in achtereenvolgens Israël, de Centraal Afrikaanse Republiek, Finland en IJsland.

Daarbij moet wel gezegd worden dat men in de Centraal Afrikaanse Republiek er in verhouding tot het inkomen waarschijnlijk het meest bekaaid van afkomt aan de pomp.

Het goedkoopst ben je uit in Venezuela, waar een liter benzine zo’n 0,022 euro kost. Belangrijke kanttekening is dat Venezuela ook een arm land is.

Na Venezuela volgen Iran, Angola, Syrië en Algerije als goedkoopste landen om een liter benzine te tanken.

Het is officieel: André Hazes heeft relatie met jeugdvriendin!

Politie treft ‘kotsende man’ aan op de snelweg: ‘Hij blies een A’