in

Mondkapjes mogelijk ook verplicht buiten op: Weinig Nederlanders overtuigd van nut

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert maandag om mondkapjes op meer plekken in te voeren, onder meer in publieke buitenruimtes waar niet voldoende afstand kan worden gehouden.

Maar gaat dat advies ook effect hebben? Uit onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat maar iets meer dan een derde van de Nederlanders in de open lucht een mondkapje zal gaan dragen als dat verplicht wordt.

Als het aan het OMT ligt gaan mensen bij demonstraties, tijdens sportevenementen, in drukke winkelstraten en op drukke markten straks allemaal verplicht mondkapjes dragen.

Expliciet hebben ze het over medische mondmaskers, dus de eigen gemaakte mondkapjes (of even snel je sjaal omhoog doen) is er straks niet meer bij.

Lees ook  Dronken automobilist gaat door het lint: slaat agent en probeert ramen uit politieauto te schoppen

Weinig mensen overtuigd
Het doel is om de verspreiding van de besmettelijke omikronvariant zoveel mogelijk tegen te gaan. Maar hoe succesvol gaat dat zijn als maar weinig mensen ook het nut ervan inzien?

Uit representatief onderzoek onder 3500 deelnemers van het Hart van Nederland-panel zegt 37 procent zich aan de regels te gaan houden als de overheid medische mondmaskers in publieke buitenruimten gaat verplichten.

Nog eens 6 procent geeft aan dit ‘soms’ te gaan doen, bijvoorbeeld als het hen echt wordt gevraagd.

Een meerderheid is dus niet van plan om de mondmaskers te dragen. 10 procent gelooft helemaal niet in het nut van mondmaskers en 46 procent vindt het in de buitenlucht onnodig.

Lees ook  26-jarige vrouw ontvoerd in Schijndel, man opgepakt

“Ik kom nu al bijna nergens meer, maar als het mondkapje buiten verplicht wordt dan kom ik helemaal nergens meer”, beschrijft één van de respondenten diens vrees.

Een ander vertrouwt de adviezen van het OMT niet meer. “Mondkapjes werden door het OMT gezien als schijnveiligheid, terwijl de hele wereld er al mee liep.

Vindt ze dus niet echt geloofwaardig. Tevens wordt de bevolking op extra kosten gejaagd om deze medische, dus duurdere, kapjes aan te schaffen.”

Politie trekt man (18) onder bed vandaan bij huisbezoek in Lelystad

Jenna (21) neemt ontslag zodat ze verder kan leven als ‘puppy’