in

Moeder (35) verdacht van vergiftigen baby door diarreeremmers in flesjes moedermelk te doen

De 35-jarige Sarah uit Bunnik zou volgens het Openbaar Ministerie na de geboorte van haar dochter twee maanden lang geprobeerd hebben haar te vermoorden door een hoge dosis diarreeremmer in de flesjes moedermelk te stoppen. Haar dochtertje viel door de vergiftigde melk af, kreeg groeiproblemen en een levensbedreigende hartritmestoornis.

Dat ze zwanger raakte van haar derde kind, was volgens moeder Sarah V. al totaal onverwacht. Als haar dochter vlak na het uitbreken van de coronapandemie veel te vroeg geboren wordt, moet haar kindje lange tijd in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht blijven.

Terwijl haar dochter in de couveuse aan de monitor ligt, wordt de moeder naar eigen zeggen aangespoord om borstvoeding te geven.

,,Maar ik vind borstvoeding verschrikkelijk”, vertelt de tengere Sarah vandaag tijdens de regiezitting in de Utrechtse rechtbank. Achter haar een volle zaal familieleden en voor haar een 8000 pagina’s tellend dossier.

Tegen haar zin in gaat ze door met kolven en het meebrengen van de flesjes moedermelk naar het ziekenhuis, legt ze uit.

Waterig en dun
Op 18 juni 2020, twee maanden na de geboorte van haar baby, confronteren artsen haar met haar moedermelk. Ze vinden het er waterig en dun uitzien en uit hun onderzoek blijkt dat er een zeer hoge concentratie loperamide, een diarreeremmer, in zit. ,,Oh, maar dat slik ik tegen de diarree”, zou ze direct tegen de artsen hebben gezegd.

Lees ook  Na 19 jaar huwelijk ontdekte Jan dat zijn vrouw vroeger een man was

Als de politie vijf dagen later haar woning doorzoekt, vindt ze een vriezer vol met flesjes moedermelk, ook daarin wordt het medicijn aangetroffen. V., die zelf arts is, leidt naar eigen zeggen aan coeliakie, een overgevoeligheid voor gluten.

Volgens haar hield ze zich niet aan een dieet, maar als ze last kreeg van diarree slikte ze grote hoeveelheden loperamide om haar ontlasting onder controle te krijgen. Loperamide wordt als diarreeremmer geslikt, maar als het ingenomen wordt zonder diarree kan het voor ernstige verstoppingen zorgen.

Kolftas
Tijdens de huiszoeking vinden agenten in de auto, prullenbak en kolftas strips met loperamide. Volgens deskundigen kan de hoeveelheid die in de flesjes is aangetroffen, niet in de melk terecht zijn gekomen doordat V. het zélf heeft geslikt. Dat zou voor haar dodelijk zijn geweest, stellen ze.

En dus heeft V. volgens het Openbaar Ministerie willens en wetens de diarreeremmers in de flesjes borstmelk gestopt en die aan haar pasgeboren dochtertje gegeven. Naast het vergiftigen zou ze volgens de officier de melk ook nog eens sterk hebben verdund.

Lees ook  Stewardess ruikt onraad als tienermeisjes tickets tonen – beseft dat ze in levensgevaar zijn en gaat tot het uiterste

Haar pasgeboren baby werd levensbedreigend ziek. Zo groeide het meisje onvoldoende, nam haar gewicht af, kreeg ze een ernstig hartritmestoornis en ademhalingsproblemen.

Kindermishandeling
Het is niet de eerste keer dat V. door het WKZ beschuldigd werd van kindermishandeling. In 2018 betichtte het ziekenhuis haar ervan dat ze haar zoon (nu 5 jaar) medische zorg ontzegde en hem juist zieker maakte, door zijn pleisters niet te verschonen en met zijn katheter te rommelen. Die zaak werd toen afgedaan vanwege gebrek aan bewijs, maar is nu heropend.

Of ze aan het Münchhausen-by-Proxy-syndroom lijdt, een aandoening waarbij een ouder een kind bewust ziek maakt, kan volgens het OM pas worden onderzocht als V. schuldig wordt verklaard.

De moeder ontkent alle aantijgingen. Sinds het ontdekken van de vergiftigde flesjes woont ze gescheiden van haar gezin. Wel mag ze haar kinderen onder begeleiding elke dag kort zien. Haar advocaat verzocht de rechtbank vandaag om de vrouw weer bij het gezin te laten wonen. Daar beslist de rechtbank volgende week over.

Er moet volgens het OM nog veel onderzoek in deze zaak gedaan worden. ,,Het gaat om een unieke casus”, aldus de officier. De inhoudelijke behandeling vindt op z’n vroegst aan het einde van het jaar plaats.

Moeder Lindsay krijgt de schrik van haar leven na lekken borstmelk uit oksel (VIDEO)

Glennis Grace kreeg geen voorkeursbehandeling op politiebureau