in

Meisje (4) met verbrand gezicht en gebroken botten gevonden

Een vierjarig kind met ernstige brandwonden in haar gezicht, gebroken ribben, blauwe plekken over haar hele lichaam en een gebroken pols. Volgens de verdenking toegebracht door haar stiefvader Elyomar P. (33), die al eerder is veroordeeld voor partnergeweld. Het OM eist nu twee jaar cel en tbs met voorwaarden.

Een ‘afschuwelijk gezicht’, verwoordt de rechter het gevoel van de aanwezigen in de rechtbank bij de aanblik van de foto’s. Een heel jong meisje nog, pas vier jaar oud. Haar wangen, neus en voorhoofd vuurrood door een bijtende vloeistof. Op latere afbeeldingen is ze alweer lachend maar met de helende verwondingen te zien. Aan haar wenkbrauw houdt ze waarschijnlijk blijvend letsel over.

Het is de ‘heftigste verdenking’ in een lange serie ‘zware kindermishandelingen’, die volgens de verdenking al op anderhalf jarige leeftijd startten. De in Den Haag woonachtige Arubaan P. wilde die 3 december 2015 zijn stiefdochter wekken en haar wat te eten brengen. ,,Toen zag ik haar gezicht, ze huilde niet.” Hij belde haar moeder op school, zette het kindje naar eigen zeggen onder de douche om daarna naar de dokter te gaan. P. denkt dat ze met bleek heeft gespeeld.

Gillen
De douche, die volgens het meisje vaker als straf werd gebruikt, maakte heel veel indruk. ,,Het was een heel erg hete douche, het deed ontzettend veel pijn en ik moest gillen”, verklaarde ze. Ze zou toen ook een klap met de douchekop op haar hoofd hebben gekregen.

Lees ook  Man wil voorbijganger ‘omhelzen’, maar wordt elf keer gestoken: ‘Hij was bereid om te vechten’

,,Er worden dingen gezegd die niet waar zijn, een beetje fucked up”, zegt P. over de vermeende mishandelingen van zijn stiefdochter én inmiddels ex-vrouw. ,,Mijn stiefdochter kan ook niet door iemand anders zijn mishandeld want ze was bij mij. Dus áls ze mishandeld is heb ik dat gedaan? Ja, maar dat is niet gebeurd.”

Er wordt tussen begin januari 2013 en eind 2015 een patroon zichtbaar, merkt de rechtbank op. Het meisje kreeg al eens hechtingen in haar wang na een vermeende val van de trap. Een week eerder een snee in haar kin toen ze ook van de treden viel. Bij de kinderbescherming en na onderzoek in het ziekenhuis wordt een beeld van langdurige mishandelingen zichtbaar. Het viel haar stiefouders, nadat ze uit huis was geplaatst, op dat ze wel heel veel at. ,,Ze leek ernstig ondervoed.” Het meisje durfde lange tijd niet onder de douche te stappen.

,,Bijzonder laf en weerzinwekkend tegen een klein en weerbaar kind”, zegt de officier van justitie. ,,Heel traumatisch. De vertrouwensarts zegt dagelijks kindermishandeling te zien, maar nog nooit zó erg.”

Overheersend en vijandig
Ook haar moeder is volgens het Openbaar Ministerie slachtoffer van de ‘overheersende en vijandige man’. Ze werd geslagen als ze contact met familie had, ze kreeg klappen als ze een vriend van P. vreemd aankeek en midden in de nacht een tik op haar neus als ze met ruzie naar bed gingen. Ook klappen met een keu, bezem of stoel. Ook werd P. gezien terwijl hij liggend op zijn vrouw met een vuistslag dreigde, terwijl ze zwanger was van hun zoon.

Lees ook  Man (27) zoende vriendinne­tje (14) van stiefdoch­ter: ‘Ik kus wel vaker vriendinne­tjes op de mond’

,,Niet waar! Ze haat me denk ik, geen idee. Misschien dacht ze dat ik met een vriendin van haar vreemdging.” Volgens zijn advocaat had hij een relatie met strubbelingen met zijn ex, maar kwamen zij altijd weer tot elkaar. ,,Ze werd als verdachte in de mishandeling van haar dochter gezien.” Eerder is hij veroordeeld voor partnergeweld en bedreigingen.

Ook beweert de elektricien dat hij in augustus 2020 in Den Haag geen snijdende beweging maakte naar een andere ex, met wie hij ook een kind heeft. ,,Dat heeft zij anders geïnterpreteerd. De relatie was klaar, zei ik”, terwijl hij een wuivende beweging langs zijn keel maakt. Zijn ex en een getuige denken daar anders over. Een dag later zou hij een ‘beetje dronken en een beetje gekwetst’ haar auto hebben vernield en een schietbeweging hebben gemaakt.

Onderzoek in het Pieter Baan Centrum wijst uit dat P. kampt met een bipolaire stoornis. Verminderd toerekeningsvatbaar dus en daarom eist het OM twee jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden.

Lichaam vermiste man (24) gevonden

Klein meisje in nek gestoken door man bij schoolplein in Delft, politie zoekt naar gevluchte dader