in

‘Meer doden door besmette vleeswaren, vleesbedrijf rekte ook houdbaarheidsdata op’

Zes mensen zijn overleden als gevolg van listeriabesmettingen bij vleeswarenbedrijf Offerman, schrijft RTL Nieuws op basis van bij voedselwaakhond NVWA opgevraagde documenten. Ook zou het bedrijf de houdbaarheidsdata van zijn producten hebben opgerekt.

De uitbraak van de levensgevaarlijke bacteriële besmetting bij het bedrijf kwam twee jaar geleden al aan het licht en leidde toen tot grootschalige terugroepacties. In 2019 meldde het RIVM drie doden en één miskraam in twee jaar tijd als gevolg van de betreffende listeriabesmetting.

‘NVWA pakte niet door’
Volgens de nieuwszender blijkt uit documenten dat het dodental in de periode 2017-2019 dubbel zo hoog was. Ook zou er nog een tweede miskraam zijn geweest als gevolg van het eten van besmette vleeswaren. Verder was ook nog niet bekend dat het bedrijf de houdbaarheidsdatum van producten als paté en boterhamworst ver had opgerekt, zoals RTL Nieuws nu meldt.

Lees ook  EU adviseert booster 9 maanden na vaccinatie, anders geen coronapas

De NVWA had bij controles de listeriabacterie aangetroffen en daarvoor ook waarschuwingen gegeven. Maar volgens de nieuwszender heeft de waakhond nagelaten om door te pakken.

NVWA: andere prioriteiten
De in 2016 en 2017 aangetroffen listeria lag volgens de NVWA onder de wettelijke Europese norm. Daarom werd het risico laag ingeschat, staat in een reactie op de website van de voedselwaakhond. Een tweede inspectie na drie maanden bleef uit, onder meer omdat de NVWA voorrang gaf aan andere zaken, meldt de voedselmonitor ook. De NVWA had op dat moment onder meer zijn handen vol aan de fipronilcrisis, licht een woordvoerder telefonisch toe.

Lees ook  Agenten halen patat en knippen haren van eenzame vrouw (95)

De betreffende vestiging van de vleesverwerker in Aalsmeer ging in 2020 voorgoed dicht. Offerman was sinds 2017 overgegaan in Ter Beke. Het bedrijf kon volgens RTL Nieuws geen reactie geven op het artikel, omdat de zaak aan de bestuursrechter is voorgelegd.

Opblaasbaar zitbad is perfect geschikt als jacuzzi op het balkon

Meisje op fiets raakt zwaargewond bij aanrijding met auto in Enschede