in

Man verliest op tweede werkdag twee vingers en krijgt 235.000 euro schadevergoeding

Een werknemer van velgfabrikant Vlukon in het Nederlandse Vaals kwam op zijn tweede werkdag met zijn hand in de pers terecht en verloor daarbij zijn wijs- en middelvinger.

De verzekeraar van het uitzendbureau waarvoor de man werkte, trof uiteindelijk een schikking van ruim 235.000 euro.

De man was een uitzendkracht van Randstad, die op 23 april 2018 aan slag ging bij de fabrikant van velgen voor landbouw en industrie. Zijn taak was het ponsen van gaten in metaal.

De volgende dag raakte zijn linkerhand bekneld in de pers. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, waar twee vingers geamputeerd moesten worden.

Lees ook  Brandstichter slaat toe in Ede: 20 auto’s beschadigd door branden

De arbeidsinspectie deed onderzoek naar het bedrijfsongeval en concludeerde dat de arbeidsomstandigheden bij Vlukon te wensen overlieten.

De pers was niet veilig en werd niet regelmatig onderhouden. Bovendien had de uitzendkracht geen goede uitleg gekregen over de bediening van de machine en was hij onvoldoende gewezen op de risico’s.

Voorschot
De werknemer stelde het uitzendbureau en het metaalbedrijf aansprakelijk voor de schade. De verzekeraar van Vlukon betaalde een voorschot aan de man, maar besloot de polisdekking later te weigeren omdat uit het onderzoek van de arbeidsinspectie was gebleken dat het bedrijf schuld aan het ongeluk had.

Om te voorkomen dat de gedupeerde werknemer speelbal zou worden van een slepend juridisch steekspel over de schadevergoeding tussen uitzendbureau en opdrachtgever, heeft de verzekeraar van Randstad een regeling getroffen met de man.

Lees ook  Na*kte man springt op spoor om telefoon te zoeken en legt treinverkeer plat

Een letselschade-expert berekende dat hij recht heeft op 210.000 euro. De totale buitengerechtelijke kosten bedroegen 25.625,43 euro.

Rechter
Omdat de verzekeraar van Vlukon al een deel had uitgekeerd, betaalde de verzekeraar van Randstad de rest: ruim 222.000 euro.

Dat bedrag probeerde ze via de rechter te verhalen op Vlukon. De rechter in Maastricht heeft nu bekrachtigd dat Vlukon aansprakelijk is voor de schade en de volledige rekening moet betalen.

Stéphanie vertelt haar vader over ongewenste d*ckpic en na zijn reactie is hij de held van het internet

Deze beestjes haal je allemaal binnen met je kerstboom