in

Man ontslagen die vrienden onterecht registreerde als gevaccineerd

Wil je je niet laten vaccineren, maar toch overal naartoe kunnen? Dan zit je in een lastig parket. Sommige mensen kiezen dan een illegale weg.

Zo ook de vrienden van een Belgische GGC-medewerker, die zijn baan verloor wegens het plegen van vaccinatiefraude.

Zaterdag ontdekte de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, die in België de vaccinatiecampagne verzorgt, fraude van één van hun medewerkers.

Deze voerde namen van vrienden in in het systeem, waardoor ze officieel gevaccineerd waren, terwijl dat niet het geval was.

Vaccinatiefraude
Het GGC registreert gevaccineerde Belgen in Vaccinnet. Wanneer je in dat systeem geregistreerd staat kun je een Covid Safe Ticket ontvangen, hetzelfde als het Nederlandse coronatoegangsbewijs.

Lees ook  Belastingdienst pesten: Man betaalt Enorm geldbedrag met kleingeld

De administratief medewerker die toegang had tot Vaccinnet, misbruikte zijn positie om de namen van wat vrienden in te voeren in het systeem.

De vrienden waren dus officieel gevaccineerd en konden een Covid Safe Ticket aanvragen, terwijl ze geen enkele prik hadden gekregen.

‘Bedreiging volksgezondheid’
Hoeveel mensen er via de man frauduleus gevaccineerd werden, is onbekend. Wel werd de medewerker in kwestie meteen ontslagen.

„Dit vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. De GGC heeft de betrokken persoon daarom ook op staande voet ontslagen en overweegt om juridische stappen te ondernemen”, zegt de GGC in een persbericht. De ‘gevaccineerde’ personen mogen nog langskomen voor hun prik.

Lees ook  Nieuw-Zeelander loopt drie dagen rond met kakkerlak in oor: ‘Werd er misselijk van’

Moderna
Vaccinatiefraude of fraude met vaccinatiebewijzen gebeurt wereldwijd veel vaker. Zo zijn vaccinatiepapieren vaak voor een paar honderd euro te koop.

Zo reisde een vrouw pas met een vals prikbewijs naar Hawaii. De Amerikaanse vrouw werd tijdens haar vakantieverblijf op het eiland gezocht vanwege het tonen van een vals vaccinatiebewijs bij aankomst op het vliegveld van Honolulu. Pas op het vliegveld voor haar terugreis kon ze gearresteerd worden.

De vrouw liep tegen de lamp omdat er in haar vaccinatiebewijs stond dat ze was geprikt met ‘Maderna’ in plaats van ‘Moderna’.

Toen ambtenaren achter de vaccinatiefraude kwamen werd de politie gewaarschuwd en kon ze uiteindelijk worden aangehouden.

Moeder doodgestoken op straat: ‘Ik denk dat er wel 25 keer gestoken is’

Ondernemer Bunyamin Tunc redt door snel optreden kleuter van de verstikkingsdood: ‘Hij is een held’