in

Liesje werd als 13-jarige door zeventien man verkracht: ‘Als je lawaai maakt, ben je dood’

Maandag doet de rechter uitspraak in de grote Bossche groepsverkrachtingszaak. Zes jonge mannen zouden tienermeisjes hebben gedrogeerd en misbruikt in een garage. De zaak roept zeer pijnlijke herinneringen op bij Liesje uit Rotterdam. Zij werd op jonge leeftijd door 17 mannen verkracht.

“Het was echt ziek”, vertelt ze aan Hart van Nederland. Liesje Obispo is in 2005 pas 13 jaar oud als haar vriendje en andere vrienden haar in een parkje vastbinden en zich aan haar vergrijpen.

“Voordat ik me realiseerde wat er gebeurde, was ik al van mijn fiets gesleurd, de bosjes in.” Later gaat het door in een kelderbox en een huis. Twee dagen is ze vermist, zeventien jongens verkrachten haar om beurten.

‘Ik dacht: ik ga dood’
“Toen ik in dat huis was, werden de bedreigingen pas serieus. Ik dacht: ik ga dood. Met een kussen over mijn hoofd, van ‘als je lawaai maakt, ben je dood'”, herinnert Liesje zich. “Ik dacht: ik denk echt dat ik meer moet doen.”

Lees ook  Meisje (12) gestorven als gevolg van luizenplaag – Ouders grepen bewust niet in!

Als een zus van één van de daders Liesje in het huis vindt, slaat die alarm. De daders krijgen uiteindelijk straffen tot een aantal maanden cel. Liesjes leven is totaal overhoop en ze slaat op de vlucht voor zichzelf: ze wordt stripper en escort.

“Ik was heel negatief wat mannen betreft”, vertelt Liesje. “Ik accepteerde en respecteerde mannen niet voor de wezens die ze waren. Op dat moment was het haat voor die jongens die ik uitte op anderen die er niks mee te maken hadden.”

‘Niet vijftien jaar wachten’
Maandag bij de groepsverkrachtingszaak in de rechtbank in Den Bosch worden zes jonge mannen ervan verdacht drie jaar geleden een paar tienermeisjes in een garagebedrijf te hebben gedrogeerd en verkracht.

Lees ook  Fruit Peak en Fruit Wave ijsjes per direct teruggeroepen vanwege teveel ethyleenoxide

“Destijds, toen het bij mij gebeurde, waren het ook jongeren van mijn leeftijd uit verschillende Rotterdamse wijken. En nu is het weer bezig en hoop ik dat de meisjes net zo sterk als mij ervan zijn en niet vijftien jaar wachten.”

Door de pandemie kan Liesje vanwege de coronaregels niet meer werken. Na een documentaire over haar en de ontmoeting met haar eerste echte liefde is het nu tijd om het roer om te gooien. “Ik heb een vriendin”, zegt ze met een glimlach.

“Mijn leven is nu heel anders, ik leef nu met de dag.” Toch valt het verwerken van wat er is gebeurd haar niet mee. “Het is moeilijk, want het is iets wat ik vijftien jaar heb kunnen bedekken.”

Ook ‘vrijheidskonvooien’ in Nederland

Jongen (13) sterft aan overdosis, politie vindt 100 zakken fentanyl op zijn slaapkamer