in ,

Leen jij je tandenborstel uit? Dit is waarom dat niet slim is

Je herkent vast het twijfelmomentje dat je hebt op een pyjamafeestje wanneer je je tandenborstel bent vergeten.

Schrob je je tanden schoon met je vinger of leen je toch de tandenborstel van je vriend? Dat laatste lijkt misschien je mond schoner te maken, maar is dat eigenlijk wel zo?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: deskundigen geven aan dat het delen van een tandenborstel niet veel hygiënische voordelen met zich meebrengt.

Dat drukt het Amerikaanse ‘Center for Disease Control and Prevention’ (CDC), een organisatie die ziektes opspoort, de fanatieke tandenborsteldelers op het hart.

Bacteriewalhalla
Volgens de organisatie ben je simpelweg de bacteriën en etensresten van een ander door je eigen mond aan het verspreiden als je een tandenborstel van iemand leent.

Lees ook  Afschuw om ophanging verstandelijk beperkte man: ‘Ongelooflijke wreedheid’

Er leven namelijk ontelbare bacteriën in de mensenmond, hoe proper iemand ook is. Deze zijn niet allemaal schadelijk, maar sommige bacteriën kunnen meer schade toebrengen dan je zou willen.

Er is namelijk een verschil tussen het overdragen van een verkoudheid of blootgesteld worden aan overdraagbare ziektes als hepatitis B en hiv.

En kusjes dan?
Niet alleen een gedeelde tandenborstel zorgt ervoor dat we bacteriën met elkaar delen. Als koppels kussen of uit hetzelfde glas drinken gebeurt dat uiteraard ook.

Lees ook  Bobbi Eden laat op klaarlichte dag en midden op straat haar doos zien

Het grote verschil tussen een kus en de tandenborstel delen is het grotere risico op bloedend tandvlees.

“Als er sprake is van een ontsteking kan het tandvlees bij het poetsen gaan bloeden. En bloed doorgegeven is een stuk risicovoller dan speeksel uitwisselen”, geeft tandarts dr. Ben Atkins aan.

Dé oplossing
Weet je van jezelf dat je regelmatig onverwachts toch niet in je eigen bed belandt? Zorg dan dat je altijd een kleine reistandenborstel in je tas hebt zitten, dan weet je zeker dat je met een frisse lach én zonder complicaties de nieuwe dag weer kan beginnen.

Vader liet overleden jongen (4) die smeekte om voeding handgel drinken

Vrouw midden in de nacht aangevallen door onbekende man bij Tubbergen