in

Lars vond lichaam van Esmee (14) tegen boom: ‘Ik zag meteen: ze leeft niet meer’

Lars Meesters uit Leiden was Oudejaarsdag met een vriend aan het sporten toen ze plots door een vrouw om hulp werden gevraagd.

“Ze zei: er zit iemand tegen een boom, de hond blaft, maar ze reageert niet.” Het blijkt de vermiste Esmee (14) te zijn.

Na de hulpkreet van de vrouw besluiten Lars en zijn vriend poolshoogte te nemen. “Ik zag twee benen die in een niet-natuurlijke positie lagen”, vertelt hij aan Hart van Nederland.

“Ik trok haar capuchon naar achteren en ik zag meteen: ze leeft niet meer. Ik pakte haar arm vast en die was helemaal koud, er zat geen leven meer in.”

‘Bewust tegen boom geplaatst’
In de hoop dat hij het verkeerd had, en het meisje tegen de boom misschien toch nog leefde, belde hij meteen 112.

Lees ook  Zien: Knappe actrice Britt Scholte laat helemaal niets aan de verbeelding over!

“Ook al is ze zo koud, je weet niet of er nog wat te redden valt”, legt hij uit. Binnen vijf minuten stond het bij de vindplaats vol met politie, helikopters vlogen boven hun hoofden.

Het identificeren van Esmee, die sinds de nacht ervoor vermist werd, bleek geen uitdaging: haar id-kaart lag namelijk tussen haar heup en arm.

“Het was daar echt neergelegd om te laten weten wie het was”, denkt Lars. Hij is er ook “absoluut” zeker van dat het lichaam bewust tegen de boom was geplaatst. “Het was duidelijk dat het daar zo neergelegd was.”

Zee van neergelegde bloemen
De plek waar het meisje vrijdag werd gevonden ligt maandag vol met bloemen. Een van de leggers zegt dat hij Esmee niet persoonlijk kende, maar haar moeder vroeger wel.

De man kwam er via Facebook achter wat er was gebeurd met de dochter van zijn vroegere kennis. “Dat kwam binnen, met een klap”, zegt hij geëmotioneerd. “Het is nog maar een kind.”

Lees ook  Man probeert te frauderen met coronatest, ook medewerkster (18) opgepakt

Volgens de politie is de tiener met geweld om het leven gebracht. Vrijdag is een 32-jarige verdachte opgepakt.

Over hem is verder weinig bekend gemaakt, maar de speculaties zijn niet van de lucht.

Over één ding is iedereen het eens, aldus de kennis. “Sporen doe je dan niet natuurlijk. Dan heb je toch een kronkel?”, zegt hij boos.

Een vrouw, die ook een bloemetje voor het omgebrachte meisje uit Hazerswoude-Rijndijk komt neerleggen, krijgt het te kwaad.

“Mijn kleindochter zit met haar op de manege. Zij heet ook Esmee en zit ook bij haar op school”, vertelt ze aangeslagen. “Mijn kleindochter heeft de hele avond zitten huilen.”

Jongen (17) zwaargewond gevonden op straat na mishandeling

Monique Westenberg doet al haar volgers schrikken: ‘Heftig wat er is gebeurd’