in

Vrijdag nieuwe persconferentie over extra coronamaatregelen: Winkels dicht / scholen sluiten!

Het Outbreak Management Team (OMT) vervroegt z’n vergadering van vrijdag naar woensdagavond om te bezien wat er moet gebeuren en het kabinet andermaal van spoedadvies te voorzien. „De vraag is of we reden hebben om aan te nemen dat de benodigde kentering in de coronacijfers eraan komt”, zegt zorgminister De Jonge. „Zo nee, dan zullen we die kentering moeten forceren.”

Daarover besluit het kabinet vrijdag. Die avond wordt dan ook een nieuwe persconferentie van premier Mark Rutte en De Jonge verwacht. Een aanscherping van de huidige halve lockdown lijkt inmiddels onvermijdelijk.

Het kabinet zou eigenlijk pas volgende week vrijdag besluiten wat te doen met de coronaregels. Vanwege de oplopende coronacijfers vindt dat besluit eerder plaats „We hebben gevraagd het OMT-advies naar voren te halen, zodat we op korte termijn tot besluitvorming kunnen overgaan”, zegt De Jonge.

De minister wil niet ’vooruitlopen’ op welke maatregelen het kabinet mogelijk gaat nemen. „Als het in dit tempo doorgaat, gaat het niet goed”, zegt De Jonge. De coronacijfers van de afgelopen dagen zitten ’aan de bovenkant’ van de prognoses en daarom verwacht de minister niet dat de gewenste kentering deze week gaat komen. Hij noemt de situatie ’somber en zorgelijk’.

Lees ook  Man in onderbroek verstopt zich in bankstel om honderden dagen celstraf te ontlopen

Piek nog niet bereikt
De ziekenhuizen behandelen momenteel 2.052 coronapatiënten, nog zonder de intensive cares. Daar liggen nu 488 coronapatiënten aan de beademing. „De piek is nog niet bereikt”, schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer. „Gezien het huidige aantal besmettingen van de afgelopen weken is de verwachting dat ook de komende twee weken de bezetting doorstijgt.”

Makkelijke maatregelen zijn er niet, zegt de CDA-bewindsman. „De rek is er totaal uit in de zorg en de rek is er totaal uit in de samenleving”, zegt De Jonge. „Daarom moeten we nooit lichtvaardig doen over maatregelen, die altijd ergens pijn doen.”

Lees ook  Medewerkster zorgorganisatie opgepakt voor mishandeling cliënten

IC-hoofd Diederik Gommers vreest dat over tien dagen code zwart geldt in de ziekenhuizen en dat artsen moeten gaan bepalen wie wel nog intensieve zorg krijgt en wie niet. Dat zei hij vanavond tegen Tweede Kamerleden in een hoorzitting.

Volgens Gommers is het niet haalbaar om het totaal aantal IC-bedden in Nederland op te schalen, zoals demissionair minister De Jonge wil, onder meer omdat er steeds meer personeel thuiszit met kinderen die corona hebben. Voor coronapatiënten kan er volgens hem maximaal opgeschaald worden naar 650 IC-bedden. Gommers: “Bij 651 zit je op code zwart.”

De hoorzitting in de Tweede Kamer gaat over de plannen van het kabinet om het gebruik van het coronatoegangsbewijs uit te breiden en 2G-beleid mogelijk te maken. Maar volgens Gommers zou het veel verstandiger zijn om te praten over een harde lockdown vanaf volgende week, inclusief sluiting van alle niet essentiele winkels en scholen.

Drie ongevaccineerde familieleden sterven binnen week aan Covid-19: “Ze dachten veilig te zijn in afgelegen Frans dorpje”

Relschopper Sharon moet 3 maanden cel in: ‘Ik heb me laten meeslepen’