in

Karla (75) verminkte 12 vrouwen door foute bilfillers te injecteren: ‘Wie mooi wil zijn moet pijn lijden’

Ze hoopten op de achterwerk van de wereldberoemde zangeres Jennifer Lopez. Maar de behandelingen van Karla K. (75) zorgden bij twaalf vrouwen alleen voor flinke lichamelijke en psychische klachten. ,,Ik moest de naalden 24 uur in mijn billen laten.”

Karla K., de 75-jarige vrouw die wordt verdacht van het onbevoegd injecteren van schadelijke bilfillers, rijdt in een scootmobiel de zaal binnen.

Ze heeft recent een operatie aan haar linkerknie ondergaan. Tijdens de inhoudelijke behandeling van haar rechtszaak staat ze af en toe op om de kramp te onderdrukken.

De Curaçaose is niet de enige in de rechtszaal met flinke fysieke klachten. Achter haar zitten enkele van de twaalf vrouwen die (blijvende) fysieke en geestelijke klachten overhielden aan de geïnjecteerde bilfillers.

Beschadigde zenuwuiteinden, pijnscheuten in de liezen en de achterwerk, stekend en brandend gevoel, zweertjes met pus, bobbels, harde plekken, bloedingen in de achterwerk, pijn in gewrichten, moeite met slapen en zelfs een depressie. Maar door hun billen te masseren konden de slachtoffers veel van die klachten voorkomen, zegt K.

Verdoving
Ze leerde rond 2004 in Venezuela billen te injecteren. De cursus van een cosmetoloog duurde drie weken. Ze kreeg er een certificaat voor.

De fillers pmma en metacool en de verdoving lidocaïne importeerde ze eerst uit Venezuela, later uit Colombia. Ook volgde ze een opleiding tot medisch pedicure, maar ze deed nooit examen.


Ze dacht dat de permanente fillers, die in Nederland nu zijn verboden, ‘onschadelijk’ waren. Voor de verborgen camera van het televisieprogramma Undercover in Nederland zegt ze heel wat anders: ,,Ik voer de fillers zelf in en heb ook koeriers.

Lees ook  Hoe merk je dat je gedrogeerd bent en wat doe je eraan?

Normaal gesproken mag je dat in Nederland niet inspuiten. Ze kunnen me als het misgaat niets maken omdat ik niet in Nederland sta ingeschreven.”

De vijfhonderd euro die ze per behandeling incasseerde gaf ze niet op aan de Belastingdienst. ,,Ik woonde lang op Curaçao. Daar heb ik ook nooit belasting betaald.”

Geconfronteerd met de illegale en gevaarlijke injecties zei ze tegen presentator en journalist Alberto Stegeman (Undercover in Nederland) alleen massages uit te voeren.

Ze leerde pas van de gevaren van die fillers nadat ze dat specialisten hoorde zeggen in de uitzending.

Aangifte
Stuk voor stuk dachten de slachtoffers een verpleegkundige of arts voor zich te hebben, zoals K. online en in een Curaçaose krant ook adverteerde.

Sommigen kende K. zelfs al persoonlijk. Tussen januari 2005 en november 2013 injecteerde ze ‘twee à drie klanten per maand’ maar soms ook ‘een à twee per dag’ in een woning in Zoetermeer.

Twaalf vrouwen deden uiteindelijk aangifte. Een vrouw had ‘zoveel pijn dat ze bijna flauwviel’. Een ander ‘moest maar even doorbijten’ toen ze pijn had.

,,Ik huilde en schreeuwde”, zei een slachtoffer over de behandeling. ,,Stop, ik kan niet meer! Maar het enige wat ze zei was dat ik hysterisch was.”

Vrouwen die duizelig werden kregen een schep suiker in de mond. De punctiewonden van de ingrepen werden afgedekt met secondelijn uit de bouwmarkt, soms met gaas en tape.


,,Weet u wat ik wel opmerkelijk vind”, breekt K. in tijdens de behandeling van één van de twaalf aangiftes. ,,Ik heb nóóit klachten gehad. Maar na die uitzending bleven ze maar binnenrollen. Héél raar.”

Lees ook  Over narcisme: omgang met een narcist; van onmacht naar macht

Spijt
Eén van de vrouwen, die nog steeds moeilijk loopt, kreeg het advies de injectienaalden 24 uur in haar billen te houden.

Diezelfde avond kreeg ze koorts en ontstoken wonden. ,,Hoe kan je dan in de auto of de trein zitten”, vraagt K. zich af.

,,Wie mooi wil zijn moet pijn lijden”, zou ze gezegd hebben. Een ander zegt ‘soms niet verder te willen leven’.

K., zelf jehova getuige, vraagt om vergeving ‘uit de grond van mijn hart’. ,,Ik mishandel mijn medemens niet.

Heb die vrouwen niet expres ziek gemaakt of schade toegebracht. Het spijt mij enorm. Ik wil dat ze mij vergeven.”

”Jezelf mooi maken kan lelijk uitpakken”

,,Jezelf mooi maken kan lelijk uitpakken”, zegt de officier van justitie, die vindt dat K. ‘leugenachtig’ heeft verklaard.

Hij eist een voorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden. Gezamenlijk eisen de twaalf slachtoffers ruim 95.000 euro schadevergoeding.

Het zijn ‘welbewuste keuzes’ van de slachtoffers om zich door K. in een woonhuis te laten behandelen, zegt haar advocaat.

,,Ze wist bovendien niet dat de fillers schadelijk waren.” Ook bestrijdt hij dat ze haar patiënten onvoldoende heeft geïnformeerd over de behandeling.

De gebruikte producten waren destijds nog niet illegaal in Nederland, zegt hij. De uitzending van Undercover in Nederland is ‘zeer gekleurd’. Hij vraagt om vrijspraak, of een veroordeling zonder straf.

De uitspraak is op 29 september

Vader (39) ver kracht zijn 14-jarige dochter als moeder op vakantie is: ‘Ik ben geen p*dofiel’

Royce de Vries: ‘Ik heb het shirt van Nicky Verstappen naar het ziekenhuis gebracht’