in

Kabinet: Er komen nog meer Afganen naar Nederland

Het kabinet verwacht nog zeker 2.100 Afghanen over te zullen brengen naar Nederland. Het gaat om mensen die onder meer voor Defensie en hulporganisaties hebben gewerkt, schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.

Een deel van deze mensen had al een toezegging gekregen dat ze naar Nederland mochten komen, aldus minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken.

De bewindsman schat dat 1.400 tot 1.500 Afghanen extra nu naar ons land zullen komen. Er wordt nog aan de lijsten gewerkt, zei hij.

Lees ook  André Hazes keihard aangepakt: “Zal het niet halen, als hij zo verdergaat”

20.000 Afghanen?
Het kabinet probeert hiermee tegemoet te komen aan de wens van de Kamer. Die nam half augustus een motie van D66’er Salima Belhaj aan waarin het kabinet werd gevraagd alle Afghanen op te halen die de Nederlandse missie daar hebben geholpen. Dat bleek een lastige opgave.

‘Buitengewoon lastig’
Knapen kan niet zeggen wanneer de Afghanen naar Nederland kunnen worden overgebracht. Het is volgens hem “buitengewoon lastig” om nu mensen op te halen.

Lees ook  Nog veel meer sneeuwbuien in aantocht: ’Op de Veluwe al 10 centimeter gevallen’

De minister hoopt dat het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul de komende weken vaker open zal zijn. Mensen moeten dan nog wel van de Taliban toestemming krijgen om het land te verlaten.

Sinds het einde van de evacuatie eind augustus zijn volgens Knapen nog zeker 200 Afghanen opgehaald.

Kat neergeschoten in Rozenburg en sterft aan verwondingen

16-jarige neergestoken tijdens vechtpartij