in

Kabinet op de rem: mondkapje moet weer op, coronapas op meer plekken verplicht

Ruim een maand na de grote versoepelingen trapt het demissionaire kabinet opnieuw op de rem. Met meer thuiswerken, een herinvoering van de mondkapjesplicht en een uitgebreide coronapas wil het kabinet het virus nu terugdringen.

Ingewijden bevestigen de wapens tegen de nieuwste coronagolf. De 1,5 meter-regel wordt niet wettelijk verplicht, maar er komt wel een houd-zoveel-mogelijk-afstand-advies.

Thuiswerken wordt opnieuw dringend geadviseerd: het gaat om de helft van de tijd op kantoor, de helft thuis.

Ook zal de QR-code – beschikbaar na genezing, negatieve test of volledige vaccinatie – op veel meer plekken getoond moeten worden.

De coronapas zal ook als toegangsbewijs gelden in culturele instellingen, doorstroomlocaties als pretparken, en sportscholen en zwembaden.

De mondkapjes moeten verplicht op in binnenruimtes als winkels, gemeentehuizen, bibliotheken en bij contactberoepen als de kapper.

Een regionale aanpak in corona-brandhaarden lijkt onhaalbaar, wel wordt burgemeesters opgeroepen veel beter te handhaven.

Snelle stijging
,,Vandaag liggen er meer dan 1200 coronapatiënten in ziekenhuizen, we zien een heel snelle stijging”, zei demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) vanmiddag na speciaal corona-overleg op het Binnenhof.

,,We ontkomen er niet aan om opnieuw maatregelen te treffen. Maar we willen ook niet de hele samenleving weer allerlei beperkingen opleggen. Dus je zoekt naar passende maatregelen die ook daadwerkelijk de snelle spreiding remmen.”

In een aantal weken is het debat compleet gedraaid: eerst ging het vooral over afschaffen van de coronapas en heropenen van het nachtleven, nu gaat het juist over extra maatregelen.

Lees ook  Vrouw Hans Kazàn geeft update: ‘Er is geen enkele verbetering’

Formeel wil de minister er niet op vooruitlopen, maar vorige week werden al de contouren zichtbaar van ingrepen die hij en demissionair premier Mark Rutte op de coronapersconferentie morgen willen presenteren.

,,We willen gewoon niet dat weer allerlei andere zorg afgeschaald moet worden”, zegt De Jonge nu.

Coronapas op school?
In het onderwijs keert het verplichte mondkapje nog niet terug. Wel wil het kabinet onderzoeken of de coronapas ingevoerd moet worden in het hoger onderwijs en het mbo. Ook wordt bekeken of bedrijven met de QR-code kunnen gaan werken.

Voor deze ingrepen moet steun worden gezocht in de Tweede Kamer, want die is niet bij voorbaat verzekerd.

Het demissionaire kabinet richt zich nu eerst vooral op maatregelen en adviezen die snel afgekondigd en ingevoerd kunnen worden.

Extra regels voor ongevaccineerden – bijvoorbeeld door hen de toegang tot horeca te ontzeggen – komen er vooralsnog dus niet.

Druk op de zorg
Actie is ‘onvermijdelijk’ om de toestroom naar ziekenhuizen te stoppen. Momenteel worden er 1212 coronapatiënten (ruim 400 meer dan een week eerder) verzorgd in de ziekenhuizen, waarvan 236 op de intensive care.

Door personeelsgebrek en het zoveel mogelijk blijven bieden van reguliere en inhaalzorg komen ziekenhuizen nu al in de knel.

Lees ook  Burenruzie leidt tot steekpartij in Spijkenisse: twee arrestaties

Gistermiddag trokken de IC-hoofden van de acht academische ziekenhuizen aan de bel: ,,Het beoogde aantal IC-bedden van 1350 achten wij niet haalbaar”, zei Peter van der Voort, intensivist bij het UMCG en D66-senator, namens hen.

,,En met de verwachte 700 covidpatiënten op de IC zijn er ook te weinig IC-bedden over voor niet-covidzorg.”

Het kabinet zal eerst proberen de curve proberen plat te slaan met dringende adviezen.
Harde lockdownregels – avondklok, schoolsluiting en winkels dicht – zijn voorlopig uit beeld.

Vertrouwen daalt
Hoeveel effect maatregelen en adviezen hebben is meer dan ooit de vraag. Ruim acht op de tien Nederlanders is volledig gevaccineerd en zal zich grotendeels veilig wanen. Dat zal ook effect hebben op naleving van restricties.

Het kabinet worstelt met de taaiste fase van de crisis nu zoveel mensen gevaccineerd zijn maar er nog altijd te grote toestroom naar ziekenhuizen is. Ondertussen dalen het vertrouwen in de aanpak en het draagvlak voor maatregelen.

Sabine werd slachtoffer van een horrorontvoering: in de klauwen van Dutroux

Stel zwaar mishandeld door groep van acht mannen in Leeuwarden