in

Kabinet nog geen dag oud en nu al heeft Nederland er geen vertrouwen meer in

Na 299 dagen is er dan eindelijk een nieuw kabinet. Een kabinet met nieuw elan, zoals ze het zelf presenteren, al is dat wel met precies dezelfde vier partijen.

Vier partijen waarvan zelfs de achterban er weinig fiducie in heeft, zo blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3500 mensen.

Alleen VVD-stemmers kijken met 59 procent in meerderheid met vertrouwen naar het nieuwe kabinet.

“Ik wacht af hoe de nieuwe regering gaat optreden”, is de reactie van een deelnemende VVD-stemmer. Het voordeel van de twijfel dus schrijft Hart van Nederland.

Weinig steun
Maar die twijfel is er bij veel mensen niet. 68 procent van de Nederlanders geeft nu al aan geen vertrouwen te hebben in het nieuwe kabinet, dat dus een loodzware taak tegemoet gaat om dat vertrouwen te herwinnen. 21 procent van de Nederlanders geeft aan wél vertrouwen te hebben in Rutte IV.

Lees ook  Vermiste Esmee (14) uit Hazerswoude door misdrijf om het leven gekomen in Leiden: ‘Onwerkelijk en oneerlijk’

“Het is schandalig dat dit kabinet terugkomt na de hele toeslagenaffaire. Dit is arrogantie ten top en minachting van het volk”, aldus een stemmer van Partij voor de Dieren.

Slechts 10 procent van stemmers van oppositiepartijen wil het kabinet vertrouwen geven, vooral stemmers van GroenLinks, PvdA en 50PLUS.

Opvallend genoeg kijkt ook onder stemmers van coalitiepartijen D66 (40 procent), CDA (38 procent) en ChristenUnie (47 procent) een minderheid met vertrouwen uit naar dit vierde kabinet onder Rutte.

Lees ook  Heftig ongeval op A50: man ondergaat amputatie voordat hij uit auto gehaald kan worden

Populairste maatregelen
Het kabinet zal in de komende maanden richting de gemeenteraadsverkiezingen willen proberen om met zo goed mogelijk nieuws te komen.

Er is dan ook best wat steun voor een aantal aangekondigde maatregelen uit het regeerakkoord.

Wat betreft het panel zijn de eerste drie plannen waarmee het kabinet aan de slag moet lastenverlichtingen voor werkenden en gezinnen, het afschaffen van de verhuurdersheffing in ruil voor woningbouw en het leren van lessen uit de coronacrisis door een versterking van de pandemische paraatheid.

“Liever 2G+ dan lockdown waar niemand zich aan houdt”

Politie trekt man (18) onder bed vandaan bij huisbezoek in Lelystad